miercuri, 1 februarie 2012

Matul zilei (812)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Openul Gibraltar este turneul momentului in sah

 Tradewise Gibraltar Chess Festival este un open puternic la care participa mai multi jucatori cu ELO peste 2700, inclusiv nume precum Peter Svidler, Shakhriyar Mamedyarov si favoritul gazdelor Michael Adams.
Este cel mai interesant turneu care are loc in acest moment, si recomandam celor care inteleg limba engleza sa urmareasca transmisiunile in direct, cu excelentul comentariu al GM Simon Williams (zilnic de la ora 16,00). Comentariile rundelor anterioare pot fi urmarite la adresa http://www.gibraltarchesscongress.com/videos.htm
Merita urmarite in mod special seria de materiale video "Master Class", in cadrul careia jucatori precum Davd Howell, Michael Adams, Nigel Short, Judit Polgar, Emil Sutovsky sau Zoltan Almasi explica intr-o forma instructiva propriile partide.

Dupa 8 din totalul celor 10 runde pe locurile 1-2 se afla la egalitate Michael Adams si campioana mondiala Hou Yifan. Hou Yifan si Adams au jumatate de punct avans in fata altor 15 jucatori, printre care si Alexei Shirov, cel care a realizat o noua partida spectaculoasa impotriva lui Artur Yusupov. 

In aprilie vom avea un meci Kramnik-Aronian

In luna aprilie vom avea parte de un mare meci mare: Kramnik-Aronian.

"Ghid pentru invatarea jocului de sah" - o noua carte de sah in limba romana!


Maestrul FIDE Ceteras Marius a anuntat acum cateva zile pe forumul rochess finalizarea unei noi carti de sah. Reproducem mai jos anuntul, unul care nu poate decat sa ne bucure, intrucat avem nevoie de cat mai multe aparitii editoriale in limba romana, ele fiind, apreciem, prea putine.
De remarcat dorinta autorului de a scoate cartea la un pret cat mai accesibil:
"Pentru situatii speciale, gen cercuri de sah scolare in mediul rural, in zone cu posibilitati financiare mai reduse, sau pentru sustinerea unor proiecte de promovare a sahului scolar ale unor fundatii non-profit si preturile vor fi speciale. Unul din scopurile mele principale este ca pretul sa nu fie un obstacol pentru niciun copil care studiaza sahul. Deci astfel de situatii mai speciale vor beneficia de un tratament special." 
         Maestrul FIDE Ceteras Marius

Pentru cei interesati de achizitionarea cartii prin Internet, aceasta va putea fi cumparata incepand cu 15 februarie accesand http://www.magazinuldesah.ro/ 
Iata mai jos reproducerea anuntului aparut pe rochess:

Capcane in deschidere (430): Ca rocada... nu-i niciuna!


       
Am deschis o noua serie de articole dedicata "capcanelor" si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.
Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele "cheie" ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).
           

Nikolai Kabanov 2524 - Tamara Cheremnova 2221
Rus. Ch.T. 2011 · Classical Caro-Kann: 4...Bf5 sidelines (B18)

Antrenamentul zilei [01.02.2012] Aer bun... pentru victorie!

O realizare marca Capablanca, dintr-o partida jucata in anul 1911 la Buenos Aires, contra lui Rolando Illa.

Albul muta si castiga

Remember 01 februarie: Retrospectiva Zilei dupa 2 ani de "Sah cu Ceausescu"- ce aparea pe blog in 01 februarie 2009 si 2010