vineri, 27 ianuarie 2012

Din ciclul: Ce bine ca nu sunt jurnalist! (1)

Mai jos, veti gasi un articol care mi-a fost recomandat de un prieten care nu are nici o legatura cu sahul. Deocamdata.  Linkul catre articolul original il gasiti aici.  Asemeni prietenului meu, deocamdata nu pot sa spun decat: No comment. Va rog sa cititi si domniile voastre acest articol. Este foarte interesant.

" Şah MAT şahului românesc?! Primul sport în România după ’89, e pe cale de dispariţie, "


http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7964/9182191/1/sah-mat1.jpg?width=610

Elisabeta Polihroniade contrazice cifrele. Doar cele ale viitorului! " Copiii revin la şah, s-au săturat de calculator!! ", susţine aceasta. Să fie oare aşa, în era facebook-ului şi a twitter-ului?

Matul zilei (807)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Miniatura zilei (354): Regina... eroina!

   
       
Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Palau Nollman
1990  ·  Dutch Defense: Staunton Gambit. General Variation (A83)

Antrenamentul zilei [27.01.2012] Capa... si spada!

Capablanca a intrat intr-un final castigat, intr-o partida jucata la New York in anul 1909 contra lui Marshall.

Albul muta si castiga

Remember 27 ianuarie: Retrospectiva Zilei dupa 2 ani de "Sah cu Ceausescu"- ce aparea pe blog in 27 ianuarie 2009 si 2010