joi, 5 ianuarie 2012

Matul zilei (785)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Are sahul vreo sansa de a deveni sport olimpic?

Comitetul de organizare al Jocurilor Olimpice 2012 ce vor avea loc la Londra l-a invitat pe Marele Maestru Le Quang Liem sa alerge circa 300 metri cu stafeta olimpica. Stafeta olimpica va trece prin mai mult de 1000 orase si asezari din Regatul Unit inainte de ceremonia oficiala de deschidere ce va avea loc pe 27 iulie la Londra.


Tragicomedie la Hastings: un Maestru FIDE a pierdut un final de cal contra turn!

Jucatoarea din Indonezia Gerhana Chkartina a realizat un turneu excelent la Hastings-ul de anul acesta (unde 'francezul' Andrei Istratescu a terminat pe locul 4, neanvins). Desi are un ELO de doar 2014, ea a obtinut mai multe victorii impotriva unor adversari mai bine cotati. 
Finalul victoriei sale la Maestrul FIDE Bob Eames (ELO 2240) a fost un pic ciudat, totusi, si poate fi cu siguranta instructiv pentru unii. Dupa ce a ratat un castig usor mai devreme in partida, Chkartina a ajuns la urmatoarea pozitie (cu piesele negre):


Miniatura zilei (346): Snitel... vienez!

   
       
Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

N. Lutsar - M. Zeman
Corr. 1985  ·  Vienna Game: Alternatives to 2...Nf6 (C25)

Antrenamentul zilei [05.01.2012] Surprize... surprize!

Orestes Rodriguez Vargas l-a invins pe Kevin Spraggett cu o frumoasa combinatie, intr-o partida jucata la Terrassa in anul 1990.
Negrul muta si castiga

Remember 05 ianuarie: Retrospectiva Zilei dupa 2 ani de "Sah cu Ceausescu"- ce aparea pe blog in 05 ianuarie 2009 si 2010