miercuri, 1 februarie 2012

Openul Gibraltar este turneul momentului in sah

 Tradewise Gibraltar Chess Festival este un open puternic la care participa mai multi jucatori cu ELO peste 2700, inclusiv nume precum Peter Svidler, Shakhriyar Mamedyarov si favoritul gazdelor Michael Adams.
Este cel mai interesant turneu care are loc in acest moment, si recomandam celor care inteleg limba engleza sa urmareasca transmisiunile in direct, cu excelentul comentariu al GM Simon Williams (zilnic de la ora 16,00). Comentariile rundelor anterioare pot fi urmarite la adresa http://www.gibraltarchesscongress.com/videos.htm
Merita urmarite in mod special seria de materiale video "Master Class", in cadrul careia jucatori precum Davd Howell, Michael Adams, Nigel Short, Judit Polgar, Emil Sutovsky sau Zoltan Almasi explica intr-o forma instructiva propriile partide.

Dupa 8 din totalul celor 10 runde pe locurile 1-2 se afla la egalitate Michael Adams si campioana mondiala Hou Yifan. Hou Yifan si Adams au jumatate de punct avans in fata altor 15 jucatori, printre care si Alexei Shirov, cel care a realizat o noua partida spectaculoasa impotriva lui Artur Yusupov. 


De mentionat faptul ca in runda a 7-a  Hou Yifan (17 ani, ELO 2610, Campioana Mondiala Feminina) a invins-o intr-o maniera convingatoare pe Judit Polgar (35 ani, ELO 2710, cea mai puternica sahista din toate timpurile. Intalnirea dintre cele doua jucatoare a fost una istorica, fiind vorba despre prima intalnire dintre ele la tabla de sah.
Poate a venit momentul ca Judit Polgar sa ia in considerare participarea la Campionatul Mondial feminin in viitor.

                            Hou Yifan si Judit Polgar inainte de partida directa din runda 7

Iata si rezultatele obtinute pana acum de catre jucatorii romani, mai degraba nesatisfacatoare:

38GMParligras Mircea-EmilianROU26505.02613.0

73GMLupulescu ConstantinROU26484.52462.0

127 Samu Sorin-MihaiROU21564.02245.0
158 Ungureanu Sandu ROU 2039 3.5 2208.0
(256 participanti)

5 comentarii:

 1. Da frumos articol ...Polgar sper sa nu joace niciodata in turnee numai feminine ...nu a facut o nici cand era copil ...de ce sa o faca acum ?
  Yfan a batut o intr o partida cand a avut albul ...ca sa i egaleze performanta lui Judhit trebuie sa patrunda si ea macar odata intre primii 10 jucatori mondiali ...pana atunci nu am pentru ea decat ...

  PUPICI DULCI !!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Da frumos articol ...Polgar sper sa nu joace niciodata in turnee numai feminine ...nu a facut o nici cand era copil ...de ce sa o faca acum ?
  Yfan a batut o intr o partida cand a avut albul ...ca sa i egaleze performanta lui Judhit trebuie sa patrunda si ea macar odata intre primii 10 jucatori mondiali ...pana atunci nu am pentru ea decat ...

  PUPICI DULCI !!!

  RăspundețiȘtergere
 3. Hou a ajuns pana in finala! ... cat pe ce sa castige ... cred si nu de acum si prevad ca chinezii (asiaticii in general) vor avea in termen mediu un cuvant greu in sah ... Motivul? Mentalul lor, autocontrolul, disciplina ... aceste calitati ii recomanda in "lumea" sahului computerizat ... sau poate e doar o simpla parere ...

  RăspundețiȘtergere
 4. Pe langa calitatilor lor, cred ca mai sunt si alti factori care fac ca asiaticii sa aiba un cuvant greu de spus (nu numai in sah), faptul ca, din 7 miliarde de oameni de pe planeta, aproape 4 miliarde traiesc in Asia (si cine stie cati cu origine asiatica sunt pe celelalte continente), si, poate, sprijinul de care se bucura sahul acolo este altul decat la noi (unde, de fapt, nici nu prea exista vreun sprijin).
  Altfel Hou pare sa reprezinte viitorul sahului feminin mondial (dupa parerea mea).

  RăspundețiȘtergere
 5. Asa este domnule Bujor ... Din pacate pentru ea, Hou mi-a contrazis "previziunea mea sahista" in ceea ce priveste autocontrolul de "tip asiatic" in play-offul cu Short (fara orbirea aia, era castigatoare neta .. cu o piesa in plus).

  RăspundețiȘtergere