vineri, 30 decembrie 2011

Matul zilei (779)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Trofeul Valcea 2011 la final


TURNEUL PRINCIPAL
Rezultate Runda 6

Cateva consideratii pe marginea Campionatului Mondial pe echipe feminine

de Fugulyan Gergely
Nu acum mult timp s-a incheiat Campionatul Mondial de Sah pe echipe feminine in Turcia. Scoala de sah din China si-a spus inca odata cuvintul si a castigat detasat in fata  unor echipe puternice precum Rusia, Georgia, India sau Ucraina.
 S-a remarcat inca odata forta de joc a jucatoarelor din China. Dar sa exemplificam:
In runda 6 chinezoaica Xue Zhao are albele cu Fakhiridou (Grecia). La mutarea 24 s-a ajuns la urmatoarea pozitie, cu Negrul la mutare:

 Zhao,Xue (2541) - Fakhiridou,Ekaterini (2180)
CM pe echipe feminine (6), 12.2011
[Fugulyan]

Pe 2 ianuarie la Hastings va avea loc primul turneu oficial de blitz, cu trimitere la FIDE

 Primul turneu oficial de blitz, cu trimitere la FIDE, va avea loc in  Hastings pe 2 ianuarie. (la ritmul de joc 3 minute + 2 secunde increment)

Miniatura zilei (344): La vanatoare... de mat!

   
       
Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Yves Girard - Jonathan Etrog
Montigny le Bretonneux Open 1999  ·  Alekhine's Defence: Chase Variation and lines with early Nc3 (B02)

Antrenamentul zilei [30.12.2011] Final neasteptat... la final de an!

O pozitie de antrenament cu o solutie surprinzatoare.

Albul muta si castiga

Remember 30 decembrie: Retrospectiva Zilei dupa 3 ani de "Sah cu Ceausescu"- ce aparea pe blog in 30 decembrie 2008, 2009 si 2010