marți, 6 decembrie 2011

Matul zilei (755)


La Mulți Ani de Sf.Nicolae!


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

De la London Chess Classic la clasici: cum am inceput sa iubesc jocul de sah


Zilele acestea urmaresc cu sufletul la gura London Chess Classic. Comentatorii (GM Daniel King, GM Chris Ward, GM Stuart Conquest, IM Lawrence Trent, IM Stuart Gordon) sunt inspirati si relaxati, se fac glume dar si observatii pertinente. Zilnic unul dintre jucatori este invitat special, organizatorii au invitat in mod special un numar impar de jucatori, in felul acesta fiecare dintre ei participa pe rand la comentarii (azi apare Aronian, nu-l ratati!, transmisiunea incepe la ora 18.00, ora Romaniei).

Partidele se joaca pana la ultimele resurse, nu am vazut remize scurte, nici macar acel gen de partide cand pozitia este egala de pe la primele mutari si jucatorii nu fac decat sa efectueze numarul minim necesar impus de organizatorii care utilizeaza 'regula Sofia'.
 
Una dintre partidele rundei a 2-a mi-a trezit amintiri, si pofta de a scrie acest articol. Este vorba despre partida Short-Kramnik din runda a 2-a.   

Capcane in deschidere (410): Greseala... nefortata!


       
Am deschis o noua serie de articole dedicata "capcanelor" si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.
Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele "cheie" ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).
           

Sergey Cheremnykh 2128 - Denis Denisov
Russina Ch. U18 Rybinsk 2001 · Sicilian: Kan Variation: 5.c4 (B41)

Antrenamentul zilei [06.12.2011] Fuga... in spatiu!

Pozitie dintr-o partida Howell-Filep jucata la Viena in anul 1989.

Negrul muta si castiga

Remember 06 decembrie: Retrospectiva Zilei dupa 3 ani de "Sah cu Ceausescu"- ce aparea pe blog in 06 decembrie 2008, 2009 si 2010