luni, 24 octombrie 2011

Matul zilei (712)Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Miniatura zilei (319): Mat... evitat!


       
Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Terry Hollingsworth - Ron Steensland
US Open Atlanta 1967  ·  Two Knights: Wilkes-Barre/Traxler and 4.Ng5 d5 5.exd5, unusual Black 5th moves (C57)

Antrenamentul zilei [24.10.2011] Ocazie ratata... dar nepedepsita!

Albul are castigul in pozitia de mai jos (chiar daca in partida a jucat altceva si negrul putea sa castige). Pozitie dintr-o partida Ye Jiangchuan-Nathanael Situru, jucat la Jakarta in anul 1996.

Albul muta si castiga

Remember 24 octombrie: Retrospectiva Zilei dupa 3 ani de "Sah cu Ceausescu"- ce aparea pe blog in 24 octombrie 2008, 2009 si 2010