marți, 11 octombrie 2011

Miercuri 12 Octombrie, ora 17.00 - Invitatie la sah la DDB Caffe

 http://www.ddbcaffe.ro/imagini/prezentare_cafenea_ddbcaffe/prezentare_cafenea_ddbcaffe_1.jpg

Miercuri 12 octombrie, incepand cu ora 17.00,  eleganta cafenea DDB Caffe  situata in strada Blanari nr. 12, din Centrul Vechi al Bucurestilor,  va fi gazda iubitorilor de sah. Dupa multa vreme, iata ca sahul  isi recapata incet, incet, locul in peisajul cultural. Din cate imi aduc aminte, primul club de sah din tara, a luat fiinta intr-o cafenea din Bucuresti pe la sfarsitul anilor 1800. Stiu ca au existat asemenea localuri in toate centrele culturale ale vremii,  frecventate de oamenii de seama, amintindu-l aici doar pe Mihail Sadoveanu. E bine ca se revine la acest mod de viata sociala, mai ales ca bulgarii ne-au luat-o inainte si la acest capitol (articol aici).
Gazdele isi doresc ca in fiecare miercuri a saptamanii, cafeneaua sa devina un loc de intalnire al sahistilor bucuresteni, si nu numai, unde se pot discuta diverse aspecte din viata sahista(sau a barfi, dupa caz), avand si posibilitatea de a participa la initierea vreunui turneu neprevazut.  Din cate am vazut pe site-ul cafenelei (detalii aici), preturile sunt ok, cu mentiunea ca la aceste serate, preturile catorva  produse  vor fi adaptate pe gustul pasionatilor de acest sport. Designul interior se bazeaza in mare pe tematica alb-negru,  idee ce nu poate decat sa  incante si mai mult privirea unui sahist..
Ce sa mai zic?
Sa mergem la o cafea, si sa avem pofta de viata si de sah!

Matul zilei (699)Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Capcane in deschidere (390): Jonglerie... la tabla!


       
Am deschis o noua serie de articole dedicata "capcanelor" si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.
Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele "cheie" ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).
           Lembit Oll 2595 - Vyaceslav Ikonnikov 2485
The Hague Open 1993 · Modern Benoni: Fianchetto Variation without early... Nbd7 (A62)

Antrenamentul zilei [11.10.2011] Incurcate sunt drumurile... catre victorie

O pozitie interesanta, in care albul, Boris Spassky, nu a gasit cea mai buna mutare, si, in urma inca unei erori ulterioare, i-a permis sa castige lui Lev Polugaevski, intr-o partida din Campionatul URSS din anul 1961.
           

Albul muta si castiga

Remember 11 octombrie: Retrospectiva Zilei dupa 3 ani de "Sah cu Ceausescu"- ce aparea pe blog in 11 octombrie 2008, 2009 si 2010