joi, 15 septembrie 2011

Matul zilei (673)Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Alexander Grischuk: "Este apogeul carierei mele!"


Alexander Grischuk s-a calificat in Finala Cupei Mondiale dupa ce a trecut in baraj cu 2,5−1,5 de Ivanchuk. El a aparut apoi la conferinta de presa pentru a-si impartasi emotiile catre jurnalisti.
— Alexander, opinia generala despre tine este ca, pe langa faptul ca esti un sahist de succes esti si foarte norocos. Esti de acord cu asta?

"Caravana Sahului": sambata 17 septembrie vom fi la Slobozia!

SAH CU CEAUSESCU Organizează

„CARAVANA SAHULUI"
Sambata 17 septembrie 2011


Loc de desfasurare: Centrul comunitar al persoanelor in varsta Slobozia

Interviu cu Marian Stere

 
http://www.frsah.ro/2011/interviul_lunii/albume/InterviuMarianStereAugust2011/viswanathananandlabucurestiincalitatedecampionmondial2009alaturideintervievat.jpg
 Marian Stere, alaturi de campionul mondial Anand Wiswanathan

Care pasiune a avut întâietate cronologică la dvs.: cea pentru problemistică sau cea pentru istoria şahului?

Prima dată a apărut pasiunea pentru şah. L-am învăţat de la tata, pe la 7-8 ani. El era un mic amator. Am rămas şi eu un mic amator într-ale jocului practic, căci în timp am înţeles că nu am calităţile unui şahist de vârf, iar eu nu accept compromisuri.
Paranteză. Primul meu club de şah a fost „Electrica”. Din Constanţa, căci acolo m-am născut şi pot spune, fără exagerări patetice, că sufletul mi-a rămas pe malul mării. Am fost, sunt şi voi rămâne totdeauna un constănţean, un dobrogean. A propos, tot cu „Farul” Constanţa ţin, şi la fotbal, chiar dacă echipa este acum în “B” (plus „Viitorul” Constanţa al lui Gică Hagi şi „Săgeata” Năvodari, chiar şi cu „Delta” Tulcea), şi la rugby, şi cu HCM-ul la handbal şi cu echipele de volei. Avem şi echipe campioane! Dar ce tenismeni s-au ridicat din Constanţa!? La un mic remember, pot să vă spun că în şcoala generală, în clasele I-IV, l-am avut coleg de clasă pe Ion Draica, cel ce avea să ajungă campion mondial la lupte.
Acum închidem paranteza, lăsăm sentimentalismele la o parte şi revenim...
Treptat, m-am orientat spre bibliotecă (ceea ce presupune cantitate) şi apoi spre bibliofilie (ceea ce presupune calitate). Iar când ai şi cantitate şi calitate, apare şi tentaţia scrisului, domeniu în care mi-am dat seama că pot face ceva, fără compromisuri. Am început prin a scrie articole pentru „Revista Română de Şah”, pe timpul lui Radu Voia şi apoi pentru almanahurile „Planeta Şah” ale lui Uly Vălureanu. Dar punctul de cotitură l-a constituit (re-)descoperirea arhivei Pauly, moment din care am considerat că am o datorie morală spre a aduce la lumină documentele recuperate. De aceea volumul se şi numeşte „Provocarea unei moşteniri”! Iar de aici problemistica şi istoria se întrepătrund.

Capcane in deschidere (381): Cel mai bun atac... e contraatacul!


       
Am deschis o noua serie de articole dedicata "capcanelor" si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.
Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele "cheie" ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).
           Yulia Botalova 2103 - Veniamin Chesnokov 1961
Zelenograd 2007 · Sicilian: Accelerated Dragon with 5.Nc3: Main line (B35)

Antrenamentul zilei [15.09.2011] Trecere in final

O frumoasa reusita dintr-o partida Gabor Papp - Davor Rogic, care s-a jucat in Openul de la Bratto din anul 2008, in care negrul a trecut intr-un final castigat.
           

Negrul muta si castiga

Remember 15 septembrie: Retrospectiva Zilei dupa 3 ani de "Sah cu Ceausescu"- ce aparea pe blog in 15 septembrie 2008, 2009 si 2010