miercuri, 24 august 2011

Matul zilei (651)Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Dezbateri (ne)interesante pe Rochess, despre oameni blajini si nu numai.

De ceva timp, pe forumul de discutii  Rochess.org  , se dezbat probleme fel de fel. Una dintre ele mi s-a parut mai interesanta, si asta datorita faptului ca aparem in mai multe ipostaze intr-o postare. Va ofer integral aceasta pozitie, dupa care am sa expun punctul nostru de vedere intr-un scurt comentariu.
  http://sah-conpet.com/HPIM0883.JPG
    Anuta Laurentiu

CUTIA PANDOREI
Stimati membri RoChess,

va propun dezbaterea unei probleme de principiu extrem de grave. Este vorba de interdictia de participare a unui jucator , de catre organizator,la o competitie sahista inregistrata la FRSah. Si pentru a da cazul concret, este vorba de interdictia de participare a jucatorului Senetia Teodor la openul "Cupa Gaudeamus- editia 4 ". Va spun cinstit, nu-l cunosc pe jucatorul in cauza decat din vedere si nici nu vreau sa se interpreteze ca atac din nou gruparea din Giurgiu, cea care are frumoase realizari la capitolul promovarea sahului. Aceasta interdictie insa o consider o incalcare a drepturilor jucatorilor care se prevaleaza de lipsa unor specificatii foarte clare in regulamentele FRSah, vis-a-vis de comportarea organizatorului unei competitii sahiste aprobate si girate de FRSah. Acest incident poate fi o deschidere a "Cutiei Pandorei", care generalizata poate duce la abuzuri dramatice din partea unor organizatori si instituirea legii junglei in sahul romanesc. Exista arbitri si prevederi regulamentare care sa sanctioneze un jucator pentru atitudini aflate in afara regulamentelor, acestea mergand pana la excluderea acelui jucator recalcitrant din competitie. Dar acei arbitri trebuie sa dea socoteala pentru acele decizii in fata Colegiului central de arbitri . Exista o Comisie de etica si disciplina , la care poate fi reclamat acel jucator. Exista o Comisie de competitii in cadrul careia pot fi dezbatute problemele cu care se confrunta organizatorii in relatia lor cu jucatorii.

Interviu cu Maestrii M. Pavlov si M. Suba - Techirghiol 2011


Capcane in deschidere (373):Taimanov... taiat       
Am deschis o noua serie de articole dedicata "capcanelor" si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.
Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele "cheie" ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).
           Edouard Bonnet - Simon Wakselman 2115
French Champ. Open-A Meribel 1998  ·  Sicilian: Taimanov 5.Nc3 Qc7 6.f4, 6.g3 and 6.Be2 (B47)

Remember 24 august: Retrospectiva Zilei dupa 3 ani de "Sah cu Ceausescu"- ce aparea pe blog in 24 august 2008, 2009 si 2010


Antrenamentul zilei [24.08.2011] Waterloo... de culoare alba

O secventa dintr-o partida jucata in Campionatul Belgiei pe echipe din anul 2007, intre Ahn Martin 2302 si Ruck Tamas 2334.
            

Negrul muta si obtine avantaj