marți, 5 iulie 2011

Matul zilei (601)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

„Am luat Bac-ul cu 10 fără meditaţii!“

Articol aparut in Adevarul Online, luni 4 iulie 2011
Ioana Olăraşu, de la Liceul „Callatis“ din Mangalia, este singura elevă din judeţul Constanţa care a obţinut media maximă la examenul maturităţii. Doar 65 de liceeni din toată ţara au obţinut 10 pe linie la Bacalaureat, faţă de anul trecut, când 138 de elevi au absolvit cu brio. Este cel mai mic procentaj de medii maxime din 2007 încoace. 

Trofeul Techirghiol- rezultate runda 2, perechi runda 3


Rezultate Runda 2

Mini-interviu cu Le Quang Liem, starul sahului vietnamez

Le Quang Liem are cel mai bun ELO din lume intre jucatorii sub 20 de ani

Conform listelor ELO publicate de catre FIDE pe 1 iulie, starul sahului vietnamez Le Quang Liem a urcat in ierarhia mondiala de pe locul 49 pe locul 27. Cu un rating ELO de 2715, el se afla pe locul 1 in listele ELO ale jucatorilor sub 20 de ani.

Stiri din sah - 24 de ore din 24 - Marti 5 iulie 2011

UPDATE 13.05
26. First Saturday Iulie 2011 (Budapesta)- Levente Vajda a luat startul in turneul principal

Tiviakov, cea mai buna partida a sa de la Eforie Nord, dublu sacrificiu de turn

 Sergei Tiviakov a facut de toate la Eforie Nord: a realizat fotoreportaje pentru Chessbase, a facut partide spectaculoase si a iesit pe locul 1

Ne laudam ieri cu faptul ca fostul Campion European, Marele Maestru Sergei Tiviakov ne-a raspuns la cateva intrebari. CLICK AICI PENTRU A CITI MINI-INTERVIUL PE CARE NI L-A ACORDAT TIVIAKOV!
Printre altelele, l-am intrebat pe Tiviakov care a fost cea mai buna partida pe care a jucat-o la Eforie Nord. Ne-a indicat partida cu Gavrilov, despre care a spus "As considera partida impotriva lui Gavrilov ca fiind cea mai buna realizare a mea aici- o partida in care am executat un dublu sacrificiu de turn."
Intr-adevar, este o partida deosebita.In prima parte a partidei Negrul da o replica puternica, jucand deschis si energic. Tiviakov este nevoit sa ramana cu regele in centru, si rezultatul partidei ar fi fost incert daca Negrul ar fi jucat 26...Qb7. In loc sa faca aceasta mutare, Negrul a gresit si i-a dat Albului ocazia sa incheie superb partida!

Cum sa zdrobesti un Mare Maestru in 21 de mutari

Recent incheiatul turneu Philadelphia International a fost un mare succes pentru IM-ul din Toronto Leonid Gerzhoy (care a realizat un punctaj final fenomenal de 8/9). Cea mai mare surpriza a fost insa victoria in 21 de mutari a jucatoarei de 20 de ani Alisa Melekhina din runda a 2-a impotriva multiplului campion al SUA GM Alex Shabalov. Deschiderea jucata a fost populara Varianta Alapin impotriva Apararii Siciliene(1.e4 c5; 2.c3!?). Este cunoscut faptul ca Albul poate sa obtina unele sanse de atac aici, iar Negrul trebuie sa fie foarte atent. La mutarea 12, Shabalov a jucat 12...Qc7 in loc sa urmeze recomandarea lui Sveshnikov 12...Qa5, dar el a parut sa aiba totul sub control...
WIM Alisa Melekhina (nascuta 26 iunie 1991)

Melekhina,Alisa (2263) - Shabalov,Alex (2577) [B22]
Philadelphia International 2011 Philadelphia, 2011
[Kevin Spraggett]

Capcane in deschidere (355): Capcana... elefantilor       
Am deschis o noua serie de articole dedicata "capcanelor" si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.
Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele "cheie" ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).
           

Azi va prezint una dintre cele mai cunoscute capcane, care, cu toate aceasta, mai face inca "victime" dupa atatia ani de la prima "utilizare" (Carl Mayet-Daniel Harrwitz, Berlin 1847).

David Medrano 2261 - Alan Borda 2227
Pan-American Ch. U20 2002  ·  Queen's Gambit Declined: Exchange Variation (D35)

Remember 05 iulie: Retrospectiva Zilei dupa 3 ani de "Sah cu Ceausescu"- ce aparea pe blog in 05 iulie 2008, 2009 si 2010Antrenamentul zilei [05.07.2011] Indraznetii... inving!

Un atac castigator al albului a avut loc din pozitia ilustrata mai jos, care s-a intalnit intr-o partida Heider-Herbold.
       

    Albul muta si castiga