luni, 4 iulie 2011

Matul zilei (600)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Cluj-Napoca: Festivalul International de Sah Lions editia a II-a- situatia inaintea rundei 5


COPII SUB 8 ANI
LISTA DE PARTICIPANTI

ARAD OPEN 2011, EDITIA A IV-A 5-11 AUGUST 2011

A mai ramas o luna pana la startul celei de a patra editii a Arad Open 2011, turneu ce va incepe pe 5 august la Palatul Cultural din Arad. Fondul de premiere e mai mare fata de anul trecut, cu un plus de atractivitate pentru masa de jucatori amatori avand premii mai mari pe categorii Elo din 100 in 100 de puncte.
Marele maestru Vlad Jianu (Elo 2534) se intoarce in luna august la Arad pentru a-si apara trofeul cucerit anul trecut la Arad Open. 
GM Jianu Vlad, cu imensul trofeul al editiei 2010 foto: http://www.aradopen.com
Totodata a confirmat participarea si marele maestru galatean Marius Manolache (2545), care ne va vizita orasul pentru a doua oara, el mai jucand la Arad in 2007 la cea de-a doua editie a openului de sah rapid Cupa Vados.
 Prospatul mare maestru Misa Pap joaca la Arad Open!

Dupa ce in luna aprilie a indeplinit cea de-a treia norma de mare maestru la puternicul open Donostia de la San Sebastian (Spania), jucatorul sarb Misa Pap a primit la inceputul lunii iunie confirmarea  titlului sau de mare maestru. Unul din primele turnee pe care acesta le va juca in noua sa calitate va fi Arad Open 2011 !

Proaspatul mare maestru originar din Novi Sad a invatat sahul la 5-6 ani, dar s-a apucat sa joace mai serios destul de tarziu, la 13-14 ani, atunci cand a inceput sa lucreze cu primul (si singurul) lui antrenor, Danko Bokan. De patru ori campion de juniori a regiunii Vojvodina si o data campion de juniori al Serbiei, maestru international din anul 2001, Misa Pap a castigat pana acum 11 turnee in cariera, ultimul succes chiar in cursul lunii iunie fiind in Italia, la Openul Citta di Roseto.

ARAD OPEN 2011
EDITIA A IV-A, PALATUL CULTURAL ARAD, 5-11 AUGUST 2011

FOND DE PREMII: 18.650 RON

Turneu organizat de Sah Club Vados Arad cu sprijinul Primariei Municipiului Arad si a Consiliului Judetean Arad

Pentru mai multe detalii accesati: www.aradopen.com

Scrisoarea Federatiei Romane de Sah catre FIDE despre cazul Pasarelu

Iata mai jos traducerea scrisorii trimisa de catre Federatia Romana de Sah catre FIDE, legata de Turneul International Eforie Nord editia 3, si organizatorii acestui turneu:


FEDERATIA ROMANA DE SAH
Str. Vasile Conta nr. 16, Sector 2
Bucuresti, Romania, Cod Postal 020954
Tel.: +40 21 3174701 | 02
Fax: +40 21 3174700
e-mail: contact@frsah
www.frsah.ro
Nr.4l6 / 17.06.2011


Catre: FIDE

Iusupov-Gulko, o partida cu de toateContinuam azi sa publicam o serie de partide interesante, pe care Marian Tudorache le-a tradus si adaptat asa cum a crezut de cuviinta, si sper sa va fie de folos si dvs. Va propunem pentru azi partida Iusupov-Gulko, Reykjavik 1990. Partida este comentata de catre Iusupov in exceptionala carte "Opening Preparation", scrisa impreuna cu Mark Dvoretsky. 

Jusupov,Artur - Gulko,Boris [E62]
Reykjavik, 1990

Albena: romanii au luptat pana la capat

Lupulescu Constantin a iesit pe locul 4 cu 7/9, dupa o remiza cu Negrul in ultima runda impotriva castigatorului turneului, Ivan Cheparinov
In grupul jucatorilor cu 6,5/9 au sosit si GM Szabo Gergely, IM Filip Lucian, GM Nevednichy Vladislav, GM Sanduleac Vasile, FM Georgescu Tiberiu si IM Cioara Andrei.

Ivan Cheparinov (ELO 2669) a castigat anul acesta la Albena
Rezultate Runda 9

Trofeul Techirghiol- lista participanti, rezultate runda 1, perechi runda 2


Lista Participanti

Anand despre situatia sahului in India


:“(Koneru) Humpy are un talent incredibil. Ea are experienta necesara ca sa joace bine de data asta in meciul pentru titlul mondial feminin impotriva lui Hou Yifan,’’ a declarat Campionul Mondial Viswanathan Anand in cadrul unei conferinte de presa.  Referindu-se la sansele lui Humpy in meciul impotriva lui Hou, el a spus urmatoarele: “Humpy are experienta de data aceasta, in special datorita modului in care a ajuns sa lupte intr-un meci pentru titlul mondial. A fost ceva impresionant deoarece ea parea sa nu aiba sperante de calificare initial. Dar ea a profitat de orice sansa a avut pentru a se califica. Daca se antreneaza bine si abordeaza meciul cu o mentalitate buna, atunci sansele sale sunt rezonabil de bune."

Miniatura zilei (279): Zboara puiule... zboara?


       
Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.


Quabeck - P. Heuacker
Frankfurt 1936  ·  Bird's Opening (A02)

Antrenamentul zilei [04.07.2011] Victorie... pe dos

Pozitia urmatoare este dintr-o partida Tiger Hillarp Persson 2567- Herman Grooten 2350, in care jucatorul mai bine clasat a fost invins frumos dupa ce a jucat 1.fxe4 Txb3+!! 2.cxb3 c2+!!, cedand in fata matului inevitabil. Totusi el a ratat ocazia de a scapa de mat, si de a obtine chiar un usor avantaj.

    Albul muta si obtine avantaj

Remember 04 iulie: Retrospectiva Zilei dupa 3 ani de "Sah cu Ceausescu"- ce aparea pe blog in 04 iulie 2008, 2009 si 2010