vineri, 24 iunie 2011

Omul Zilei: Mircea Parligras merge la Cupa Mondiala!!! Avem 3 jucatori in premiera la aceasta competitie

O ce veste minunata...! Mircea este calificat la Cupa Mondiala, alaturi de Dieter Nisipeanu si Costica Lupulescu.Asta da stirea zilei!

Un an extraordinar pentru Mircea Parligras, iar recompensa vine pe masura, desi cu emotii si putin cam tarziu, dar ce mai conteaza cand se termina cu bine? Federatia romana de sah si Ionut Dobronauteanu s-au implicat in aceasta campanie pentru Mircea Parligras si pana la urma au venit si raspunsurile pozitive si vestea extraordinara oficiala!  
 Da sunt bucuros, dar nu mai aveam in plan sa ma pregatesc pentru Cupa Mondiala...

Trofeul Litoralului 2011. Rezultate runda 3, Perechi runda 4

http://iulianceausescu.files.wordpress.com/2009/05/bonte-andrei-mihai.jpg?w=300&h=225
Bonte Andrei Mihai,
  un jucator valoros caruia ii prieste briza marii
Rezultate Runda 3

Matul zilei (590)Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Retrospectiva Zilei dupa 3 ani de "Sah cu Ceausescu"- ce aparea pe blog in 24 iunie 2008, 2009 si 2010

S-au implinit pe 23 iunie 3 ani de cand a aparut blogul. Nu mai canta trompetele, nu mai sarbatorim. In schimb, continuam! N-avem ce sa facem, dupa atatia ani nu ne mai putem opri! Pentru cei care au inceput sa urmareasca blogul nostru pe parcurs, readucem atentiei unele din articolele de pe atunci, cate unul pentru fiecare an scurs.  
http://4.bp.blogspot.com/_VN1H7U0Igd8/TSBVydWrRDI/AAAAAAAAASU/tF1enIYk1kk/s1600/tabla+sah24.jpg

Corbului ii prieste la Colosseum ca si la Gaudeamus...

Editie de final de sezon al turneului Colosseum, cu rasturnari de situatie si partide spectaculoase, cum intalnesti numai cand timpul de gandire este de 3 minute pentru fiecare. Surpriza a fost, ca si la Gaudeamus dealtfel, prezenta in premiera a lui IM Codrut Florescu ( Corbul) , la turneul Colosseum 137, printre cei 34 de jucatori.
IM Corbu' ne-a vizitat in premiera si la Colosseum 137, iarasi castigand primul loc. Oare cum a jucat cu mouseul, trecandu-si mana prin par?

Asa a fost la Cupa Gaudeamus 3- partide comentate (2)

CLICK AICI PENTRU PARTEA 1
Sarcina pe care mi-am asumat-o de a comenta partida urmatoare este una grea. Totusi, aceasta partida nu putea sa lipseasca din selectia de partide comentate de la Gaudeamus 3. Partida s-a discutat indelung pe chat, au fost multe pareri pro si conta iar apoi s-a analizat indelung intre jucatori.... Cu siguranta mi-au scapat multe nuante si idei. Rog cititorii sa aiba ingaduinta si sa aprecieze, un pic, faptul ca macar am incercat.

IM Burnoiu Costel- Cirlan Ionut a fost una dintre partidele-cheie de la Gaudeamus 3

Burnoiu,Nicolae-Costel (2406) - Cirlan,Ionut (2131) [A14]
Gaudeamus Cup ed.3 (3), 18.06.2011
[AS]

Cum recunoastem o partida instructiva?

Vara a venit si avem parte de multe turnee de acum si pana in septembrie, organizatorii incercand sa profite de vacanta scolara, concedii si vremea frumoasa. Unul dintre turneele care a devenit traditional (a ajuns la editia 25!) este cel care are loc in Croatia zilele acestea.
O poza artistica cu Marele Maestru ungur Antal Gergely, autorul partidei instructive de mai jos

Miniatura zilei (276): Morphy... in doza homeopatica!


       
Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.


Paul Morphy Alexander Beaufort Meek
New York 1857  ·  Benoni Defense: Franco-Sicilian Defense (C00)

Antrenamentul zilei [24.06.2011] Ars... pe plaja

Tal a castigat o partida cu Azmaiparashvili la Albena, in anul 1984, din pozitia de mai jos.

Albul muta si obtine avantaj