joi, 23 iunie 2011

Festivalul International de Sah Eforie Nord 2011- rezultate runda 4, perechi runda 5

CLICK AICI PENTRU A VEDEA PARTIDELE DIN RUNDELE 1-3
Click AICI, AICI sau AICI pentru un fotoreportaj realizat pentru Chessbase (paginile in limba engleza, germana si spaniola) de catre GM Tiviakov Sergei

http://1.bp.blogspot.com/-wn3uzHWSJn4/TgApfmUS3PI/AAAAAAAAAYY/q0NBW177Vx4/s1600/eforie_nord.jpg

Rezultate Runda 4

Trofeul Litoralului 2011. Rezultate runda 2, Perechi runda 3

http://1.bp.blogspot.com/-JcEiUw7Nckg/Tdr0ERzoayI/AAAAAAAAAUE/6uQPbtx-Dqg/s1600/Grigore_George.JPG 
Marele Maestru Grigore George- Gabriel ,
prezent mereu la turneele frumoase
Rezultate Runda 2

Matul zilei (589)Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Stiri din sah - 24 de ore din 24 - joi 23 iunie 2011

UPDATE 18.15
9. In sfarsit se va intampla: ratinguri separate pentru blitz si rapid incepand cu 1 ianuarie 2012!


Nu avem inca detalii, dar conform unor stiri aparute pe siteurile rusesti, FIDE va introduce ratinguri separate pentru formatul de sah rapid si blitz incepand cu 1 ianuarie 2012!


Asa a fost la Cupa Gaudeamus 3- partide comentate (1)

Editia a 3-a a Cupei Gaudeamus a fost cea la care nivelul general al jocului a fost cel mai ridicat de pana acuma. Cu siguranta aceasta s-a datorat si prezentei pentru prima data a doi IM, dar mai conteaza si faptul ca in general la Gaudeamus se lupta cu multa ambitie. Salutam aceasta crestere a nivelului de joc, si este pentru prima data cand ne incumetam sa comentam un pic ceea ce s-a jucat la Gaudeamus.


Shirov-Anand, 0-1 in 17 mutari in Caro-Kann, acum cateva saptamani la Leon

De la o vreme incoace evenimentele au inceput sa se precipite, cel putin din perspectiva noastra. Ocupati cu organizarea propriilor evenimente, au inceput sa treaca pe langa noi alte evenimente interne si externe pe care alta data le urmaream cu interes si le relatam pe blog.
Multi dintre dumneavoastra au vazut deja partida urmatoare jucata acum vreo 2 saptamani, in care Anand l-a zdrobit pe Shirov (cu Negrul!) in 17 mutari. (Este vorba despre meciul Shirov-Anand, care a avut loc in Leon, Spania, meci castigat intr-o maniera convingatoare de catre Anand, 4,5-1,5).  Este o partida care merita atentie, mai ales deoarece este vorba despre o aparitie foarte rara la nivel de super GM a unei deschideri jucate des la nivel de club.

Shirov,Alexei (2709) - Anand,Viswanathan (2817) [B12]
24th Leon Masters Leon ESP (3), 04.06.2011

Seria de emisiuni "Master Game", produsa de BBC in anii 70-80, este pe youtube!

Una din cele mai urmarite emisiuni de televiziune din Marea Britanie, "Master game", produsa de BBC in anii 1976-1882, este acum disponibila tuturor, pe site-ul Youtube. Emisiunea era prezentata de catre Jeremy James, iar comentariile erau asigurate de Leonard Barden, si apoi de catre Bill Hartston.
Va oferim cateva episoade din aceasta minunata emisiune.

Citatul Zilei- Ati auzit de zigzagul lui Bologan?

fragment din cartea "Trepte. Arta de a deveni mare maestru" scrisa de catre Marele Maestru Victor Viorel Bologan
 In luna iunie 1991 am indeplinit prima mea norma de mare mestru. S-a produs acest eveniment in orasul Moscova, la un turneu organizat la catedra de catre Linovitki. Atunci a castigat Shirov. Eu insa am cedat in intalnirea directa si m-am clasat pe locul doi. Aici, pentru prima data, fara a-mi da mie insumi darea de seama, eu am utilizat un procedeu care poarta denumirea "Zigzag":

Arta de a pierde cu eleganta

Articol aparut in ziarul "Lumina" - 22.06.2011 

de psiholog Irina Rusu

Copilul tău este pus destul de frecvent în situaţii competitive. Îi eşti aproape, îl încurajezi şi îi oferi tot ce are nevoie pentru a obţine un rezultat bun. Ce se întâmplă însă dacă va pierde? Cum îl pregăteşti pentru această eventualitate?

Capcane in deschidere (351): Taierea... nodului gordian


       
Am deschis o noua serie de articole dedicata "capcanelor" si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.
Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele "cheie" ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).
           

Josip Mihaljevic - Bryon Nickoloff 2390
Toronto Labour Day Open 1993  ·  Queen's Gambit Declined: Ragozin Defence with 5.Bg5 dxc4 (D39)

Antrenamentul zilei [23.06.2011] Pentru cine bat clopotele?

Pozitie cu final interesant dintr-o partida Pytel-Filipowicz, care s-a jucat la Polanica Zdroj in anul 1982.

Albul muta si castiga