marți, 31 mai 2011

Turneu de şah româno-bulgar organizat la Orşova


Orşova a fost, la sfârşitul săptămânii trecute, gazda unui turneu de şah româno-bulgar. 

 Un nou turneu transfrontalier de şah s-a derulat în cadrul actiunilor integrate în proiectul „Prietenii celor 64 de patrate”, un proiect îndrăznet şi novator implementat de Patronatul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (PLIMM) Calafat, în parteneriat cu ADRBC Vidin şi Clubul “Naiden Voinov” Vidin.

Sighetu Marmaţiei : Revansa lui Mintau Andrei s-a produs la "Cupa Prescolarului"


Mintau Andrei Catalin , plin de zambet si in mediul sau propice la tabla de sah, asteptand un nou adversar. Andrei a castigat cu maximum de puncte "Cupa Prescolarului"


Mai multe informatii, fotografii si videoreportaj gasiti pe noul blog : http://cssigmar.blogspot.com/

Matul zilei (566)Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Limpedea: Simultanul in aer liber dat de MM Vadim Shishkin a fost primit cum se cuvine de micii sahisti

Copiii participanti la Cupa Limpedea au avut o surpriza placuta, intalnind un mare maestru la simultanul in aer liber
In ziua libera de sambata, copiii au putut vedea la treaba un mare maestru, in cadrul simultanului la 14 mese, sustinut de marele maestru ucrainean Vadim Shishkin. Surpriza oferita cadou copiilor, de catre organizatorul competitiilor de la Limpedea, domnul Pop Daniel, a fost primita cu entuziasm de catre micii sahisti.

 
  Simultanul oferit de MM Shishkin Vadim la 14 mese s-a incheiat cu victorii pe linie

Aici puteti vedea fotografii de la acest simultan dat de MM Shishkin Vadim 

Marele Maestru englez Simon Williams straluceste in Campionatul Frantei.

Campionatul Frantei pe Echipe are loc chiar zilele acestea, si la el participa multi jucatori foarte puternici: Fressinet, Nisipeanu, Tregubov, Dreev, Navara, Eljanov, Le Quang Liem, Naiditsch, Bacrot, Giri, van Wely, Krasenkow, Istratescu samd.
Din pacate, evolutiile celor cativa jucatori romani (Dieter Nisipeanu, Andrei Istratescu, Dragos Dumitrache) nu sunt notabile. Vom vorbi un pic despre evolutia lor la finalul competitiei, cand vom putea trage si unele concluzii avand o imagine de ansamblu mai buna.
Mult sah de un nivel foarte bun, iar ca spectaculozitate, merita sa urmariti frgamentele ce urmeaza din partidele Marelui Maestru englez Simon Williams (nascut 1979).
Williams si un prieten

Simon are un stil de joc foarte taios si agresiv, foarte spectaculos. Cele 3 exemple care urmeaza vor dovedi acest lucru.

Cupa Limpedea vazuta de catre Marele Maestru Szabo Gergely


Când am primit invitaţia pentru Cupa Limpedea, am fost foarte mulţumit, pentru că toţi care au jucat în ediţiile anterioare mi-au povestit numai la superlativ despre turneu. Astfel, am ajuns aici cu aşteptări mari, şi pot spune că ele mi-au fost confirmate: condiţiile de cazare şi masă excelente (nota 10 cu felicitări pentru domnul Pop!), un cadru natural superb, posibilităţi de a juca tenis, fotbal, de a face plimbări lungi etc. 

Nu-mi place să vorbesc în numele altora, dar în cazul de faţă, sunt convins că toţi s-au simţit bine aici, şi-şi vor dori să revină. Eu, spre exemplu, am descoperit că după 13 ani de nejucat, încă mai ştiu să ţin racheta de tenis în mână, şi, ca să mă şi laud un pic, am făcut parte din perechea care a dominat meciurile de tenis care s-au jucat la Limpedea (şi n-au fost puţine!). Cu menţiunea că partenerul meu a fost Ciprian Nanu, care joacă de departe cel mai bine dintre cei de aici, poate acesta să fi fost motivul pentru care perechea noastră era cea mai bună, cine ştie :) 
Cât despre turneu: nu, n-a fost turneul vieţii mele. Am reuşit să-mi trec în cont una din ratările cele mai mari ale turneului, „reuşind” să pierd în runda a 3-a cu Bryan Smith cu piesă în plus. Pentru mine a fost demoralizant, iar el a prins aripi, ajungând să conducă turneul cu un scor impresionant... Ce să-i faci, aşa e în sport!
Câteva cuvinte şi despre runda de astăzi:

"Grischuk: Mi-era teama ca am uitat cum sa joc sah" (1)

Chiar inainte de ceremonia de inchidere a Meciurilor Candidatilor din Kazan, Alexander Grischuk i-a acordat un interviu fascinant lui Yury Vasiliev de la ChessPro...

Alexander Grischuk la ultima conferinta de presa de la Meciurile Candidatilor | foto: kazan2011.fide.com

Sasha, spune-ne te rugam cateva ganduri ale tale referitor la acest ciclu al Campionatului Mondial. Ai fost inclus in ultimul moment in Meciurile Candidatilor si, conform unei vechi legende de prin lumea sahului, ai avut cele mai bune sanse.

Miniatura zilei (267): Cum sa castigi o partida... in 10 pasi usori!


       
Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.


Tom Melody  John Spinale
Trio 127 1996  ·  Queen's Gambit Accepted: Central Variation. McDonnell Defense (D20)

Antrenamentul zilei [31.05.2011] Minusuri... inmultite!

Van Wely, si o realizare deosebita de la Memorialul Capablanca din anul 1995, dintr-o partida jucata contra lui Becerra Rivero.
Albul muta castiga

Cupa Limpedea la Juniori:Balan Briana Cleopatra castiga prima editie

Update 31 mai 2011,ora 01,00: 
 Fotografii de la festivitatea de premiere aveti aici 

La Cupa Limpedea zodia castigatoare a fost si este cea a numelui Brian(a)
Ambele competitii (de seniori si juniori) au adus o dominare a celor care au purtat numele de Brian sau Briana. Competitia masculina este dominata de americanul Brian Smith iar competitia de juniori a fost castigata de catre Briana Cleopatra Balan.


Puteti sa revedeti prima zi a turneului mai jos
 
Competitia a fost dominata mai mult decat o arata rezultatele, de catre eleva lui Paul Rusan, bistriteanca Briana  Cleopatra Balan,care a pierdut surprinzator la pustiul minune de 7 ani, Mintau Andrei Catalin, un nume de care cu siguranta vom auzi de multe ori in viitor. Si numai de bine, daca se va tine de sah, are sanse mari sa ajunga un jucator de temut si este o mare speranta a sahului maramuresean.Briana a castigat net la locurile 2 si 3, asa ca nu au fost probleme in a-si mentine prima pozitie.

Balan Briana Cleopatra