joi, 12 mai 2011

Hai - hui prin Parlament. De vorba cu un senator (1)

"Nepasarea contemporanilor nostri nu e justificata. In orice caz, nu este voita.
Ea se datoreaza ignorantei sau lenei. Difuzarea jocului de sah sta in raport cu difuzarea culturii"
Mihail Sadoveanu
Revista Romana de Sah, 1927Victor Socaciu
Sunt genul de om pe care nu il impresioneaza marimea ,de orice natura ar fi ea,  excepand doar muntii. Dar si in cazul lor, sunt mai degraba fermecat de maretia lor si  nicidecum sa raman cu gura cascata, minunandu-ma necontenit sinestiind  ce se intampla in jurul meu. Recunosc ca sunt deseori cu capul in nori, si poate asa s-ar explica, un pic, modul in care mi s-a "pierdut" umbrela intr-o cladire imensa, cu sali si holuri pe masura, dar si cu oameni alesi. In fine, era doar o umbrela, dar era a mea. Dar sa nu divaghez prea mult  pe subiectul acesta.
De fapt, eu vroiam sa va povestesc altceva. Tot plimbandu-ma, hai-hui,  pe acele fastuoase si imense culoare si/sau holuri, de abea vedeam usile din celalalt capat, si neavand altceva de facut pe drumul inspre sala de joc, ma gandeam la o carte de sah. Un ghid pentru incepatori, pe care o primisem cadou la inceputul saptamanii  trecute. Intamplator, sau nu, dupa ce am citit-o,  mi-a atras atentia motto-ul de mai sus, scris pe coperta a patra . Sunt vorbe spuse acum  un secol!! Nu intelegeam de ce tocmai acum, cuvintele respective (chiar scoase din context), se incapatanau cu inversunare sa ramana in mintea mea, desi eu incercam sa ma gandesc la cu totul alte lucruri. Intr-un final, tot mergand asa hai-hui, brusc, mi-a picat fisa.
Am ajuns la sala. Intru. Runda 1 la individual, in plina desfasurare. Partide live. Atmosfera de turneu. Mass media nationala, surprinzator,  prezenta. Interviuri. Eu, chitit sa gasesc un om care sa-mi confirme, sau sa-mi infirme ideea ce tocmai incoltise. Nu mi-a fost greu sa aleg. M-am decis sa stau de vorba cu Victor Socaciu, muzician prin vocatie. Il stiam de pe vremea Cenaclului Flacara, si mai recent  il stiu si ca fiind unul dintre organizatorii  Festivalului de folk "Om bun" . Plus, mai nou, si Senator. Nici ca se putea o potriveala mai buna. Am sa redau mai jos discutia avuta (cine doreste, il poate considera un interviu, nu ma deranjeaza), si poate veti intelege si dumneavoastra bucla spatiu-timp, deschisa de Sadoveanu acu' ceva vreme.

Meciurile Candidatilor: o mica avanpremiera a semifinalelorDupa doua zile de pauza, cei 4 semifinalisti reintra pe campul de batalie azi, de la ora 14.00. Intr-una din semifinale, Gata Kamsky si Boris Gelfand se vor intalni din nou intr-un meci contand pentru Meciurile Candidatilor, ei intalnindu-se anterior in 2007. In celalalt meci, se vor bate pentru un meci in Finala Candidatilor
Vladimir Kramnik si Alexander Grischuk.Matul zilei (547)

Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Documentar despre sah

Chess me out
Poate l-ati vazut deja...dar in caz ca nu, iata un documentar italian despre sah Chess me out – talk on board, care a aparut pe Internet de vreo 3 ani.. Printre altii, sunt intevievati Alexandra Kosteniuk, Humpy Koneru, Levon Aronian, Hikaru Nakamura, Joel Lautier, Rustam Kasimdzhanov si Anatoly Karpov.
Iata lista integrala cu cei care apar in documentar: Adolivio Capece, Diego Garces, Alexandra Kosteniuk, Fabio Bruno, Martha Fierro, Cicchese Gennaro, Michele Godena, Daniel Genocchi, Sabino Brunello, Roberta Brunello, Brunello Marina, Christina Hunting, Veronika Goi, Giulio Borgo, Mark Quinn, Alex Wohl, Rusudan Goletiani, Humpy Koneru, Almira Skripchenko, Elisabeth Paethtz, Patricia Vega Llaneza, Levon Aronian, Hikaru Nakamura, Joel Lautier, Rustam Kasimdzhanov, Ennio Arlanda, Giancarlo Marcotulli, Sergio Mariotti, Anatoly Karpov, Giancarlo Ciancarini, Giuseppe Scolari Cardelli, David Levy.
Documentarul a fost realizat de catre Davide Fasolo in timpul Olimpiadei Sahului de la Torino 2006.

Stiri din sah - 24 de ore din 24 - joi 12 mai 2011

update 21.35
2. Turneul Candidatilor, rezultate in primele partide ale semifinalelor.

Capcane in deschidere (336): Fuga... nesanatoasa!Am deschis o noua serie de articole dedicata "capcanelor" si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.


Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele "cheie" ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).


Anton Korobov 2530 - Andrejs Dzalbo 2145
Czech Open 2007 · Queen's Gambit Declined: Exchange Variation (D35)

Antrenamentul zilei [12.05.2011] De bunavoie... si nesilit de nimeni!

Yasser Seirawan a reusit sa intre intr-un final castigat, intr-o partida jucata la Openul de la Lugano din anul 1987 contra lui John Nunn.


Albul muta si obtine avantaj

Colosseum 131 - Miercurea sahului romanesc a adus partide disputate si frumoase in arena

Colosseum 131 cu 31 de jucatori cu pofta de viata si de sah 
 Urmatorul turneu organizat, Colosseum 132, se va disputa miercurea viitoare, 18 mai 2011.
 
Am ajuns acasa de o zi, dupa 80 de zile de peregrinari prin Germania, din indepartatul Bremen pana la sudul Nurnberg-ului. Nu m-am putut abtine sa nu joc si astazi un turneu intre romani, sub bagheta arbitrajului facut discret si profesionist de Mihai Bujanca in camera "Sah cu Ceausescu" de pe platforma Playchess. Imbucurator este faptul , pe langa prezenta destul de agreabila si numeroasa a sahistilor romani, ca se joaca intr-un climat de liniste, iar calitatea partidelor este destul de buna si spectaculoasa. Astazi am apreciat climatul de liniste,sportivitate precum si ambitia concurentilor de a castiga la jucatorii mai bine cotati decat ei.

 Sahul este un sport fara limita de varsta, mai ales cand se practica cu ajutorul computerului si al internetului