miercuri, 27 aprilie 2011

Matul zilei (532)


Vă propun spre rezolvare diagramele de la Campionatele Naționale de dezlegări - Călimănești-Căciulata 18.04.2011, grupele 8,10,12,14,16,18 și 20 ani.
Pentru astăzi vă propun partea a II-a grupa 8 ani.

O frumoasa partida de atac marca Nepomniachtchi de la Campionatul Rusiei pe echipe

Campionatul Rusiei pe echipe a beneficiat si anul acesta de prezenta multor jucatori puternici si cei care l-au urmarit nu au avut ce sa regrete. Numele cluburilor nu ne spun mare lucru, tot partidele sunt ceea ce ne intereseaza de fapt.
In partida urmatoare Ian Nepomniachtchi gaseste ca noutate un sacrificiu de pion si obtine un atac puternic, sacrificand o figura.

 http://biker60.files.wordpress.com/2010/08/nepomniachtchi.jpg
Ian Nepomniachtchi (ELO 2729) este pe val in ultima vreme

Turneul Regilor 2011 din ce in ce mai puternic


Editia cu nr 5 a turneulul Regilor va avea loc in perioada 11 - 22 iunie 2011. Participantii din aceasta editie sunt Magnus Carlsen, Vassily Ivanchuk, Sergey Karjakin, Hikaru Nakamura, Teimour Radjabov, si Liviu-Dieter Nisipeanu.

Stiri din sah - 24 de ore din 24 - Miercuri 27 Aprilie 2011

UPDATE 10.40
5. Campionatul SUA a ajuns in faza Finalelor
 

Cum sa ne facem un plan de joc in functie de structura de pioni (1)

http://www.chessinstructor.net/blog/wp-content/uploads/2010/06/IMG_3488.jpg
Unul dintre cele mai subapreciat aspect al sahului (dar totusi vital!) este cum sa ne facem un plan in jocul de mijloc.
Totul trebuie inceput prin examinarea structurii de pioni. De ce? Deoarece pionii stabilesc 'terenul' pe tabla de sah. Ei restrang miscarea figurilor mai mobile, dama, turnul, nebunul sau calul.
Astfel, de obicei are sens sa initiem operatiuni in jocul de mijloc in zona unde pionii permit figurilor noastre o libertate de miscare mai mare decat au figurile adversarului..
Bun, deci cum determina structura de pioni spatiul de manevra? Exista 3 tipuri de situatii des intalnite:

Miniatura zilei (255): Amuzament... minorDupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.
H Reinle - Lange
Murnau 1936 · King's Gambit: Panteldakis Countergambit (C30)

Antrenamentul zilei [27.04.2011] Combinatie simpla?


Pozitie dintr-o partida Polugaevski-Vasquez, disputata la Siegen in anul 1992.


Albul muta si castiga

Ecourile Finalelor Nationalelor de juniori din 2011: Politehnica Iaşi, regina şahului românesc !

La finalele Campionatelor Naţionale Individuale de Şah pentru copii şi juniori de la Călimăneşti – Căciulata, clubul moldav a cucerit de 29 medalii, dintre care 10 de aur, 7 de argint şi 12 de bronz

Politehnica Iaşi, regina şahului românesc !
Desfasurate recent pe Valea Oltului, intr-o statiune prielnica sahului, Finalele Campionatelor Nationale de copii si juniori au adus la start un numar record de sportivi. In ciuda crizei economice, la grupele de baieti 8, 10, 12 ani au participat foarte multi copii si ca urmare Consiliul Director al Federatiei Romane de Sah, impreuna cu antrenorii de cluburi au luat decizia ca in 2012 sa se desfasoare si etapele semifinale, cu scopul clar de a ridica nivelul de pregatire. Ca si in ceilalti ani, copiii de la cluburile din Iasi au dominat competitia adunand cele mai multe medalii la sah clasic, sah rapid, sah blitz, dezlegari probleme de sah, astfel:

Elisabeta Polihroniade, regina şahului românesc

Singura femeie mare maestru internaţional (NN: titlul de mare maestru masculin!) de la noi, Elisabeta Polihroniade, şi-a construit întreaga viaţa astfel încât să poată juca şah de mare performanţă.Mulţi dintre noi o ştiu pe Elisabeta Polihroniade de când prezenta emisiunea „Şah mat în 15 minute", la TVR 1, singurul post de televiziune existent pe vremea comuniştilor. Mult mai puţini ştiu însă că doamna Polihroniade, care anul acesta va împlini frumoasa vârstă de 75 de ani, a devenit maestru internaţional în 1960, iar din 1982 este mare maestru internaţional.
Desen de Zoltan Bela
Campioană naţională în 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 şi 1977, Elisabeta Polihroniade a participat la nu mai puţin de zece ediţii ale Jocurilor Olimpice, ca şahistă, cucerind tot atâtea medalii, dintre care cinci de aur, iar la 11 a fost prezentă ca arbitru internaţional.