luni, 18 aprilie 2011

Matul zilei (523)


Vă propun spre rezolvare diagramele de la ediția a 7-a a Campionatului European de dezlegări desfășurat în localitatea Lowicz-Polonia, 01-03.04.2011.

Stiri din sah - 24 de ore din 24 - Luni 18 Aprilie 2011

UPDATE 16.00
3. Dubai: Negi conduce dupa 8 rundeRezultate runda 8

Campionatul National de Juniori - DEZLEGARI. Luni 18 Aprilie - ora 09.00


Luni 18 aprilie, incepand de la ora 09.00, se  desfasura in cadrul Campionatelor Nationale de Juniori de la Calimanesti - Caciulata,  un concurs de dezlegari.

Aveti o problema cu Apararea Siciliana? Va propunem o solutie: Atacul Grand Prix (1)


gawain
GM Gawain Jones este un specialist al atacului Grand Prix, cu victorii la jucatori precum Van Wely sau Rublewsky (de doua ori)

Aproximativ acum o luna, GM Simon Williams a avut norocul sa il urmareasca pe GM Gawain Jones filmand un DVD despre deschiderea sa favorita, Atacul Grand Prix.
Aceasta ocazie a fost pentru el prima cand s-a uitat serios pe aceasta deschidere. Nu este nevoie sa mai spunem, a fost foarte impresionat! Dupa ce l-a urmarit pe Gawain timp de 5 ore, Simon Williams era gata sa incerce si el aceasta deschidere!
Este o deschidere usor de invatat si agresiva. In plus, Gawain este probabil cel mai mare expert din lume in ea, avand obtinute victorii impotriva unor jucatori precum Van Wely si Rublevsky (de doua ori).
Recent, Magnus Carlsen a jucat aceasta deschidere pentru a-l invinge pe Topalov...


Este o deschidere ideala pentru jucatorii de openuri, intrucat este usor de invatat si foarte agresiva. Pur si simplu este uimitor cat de mult seamana cu o Olandeza Clasica; priviti spre exemplu urmatoarele doua pozitii:

G.Jones-A.Zarkaj, 2008, 24th ECC, GRE, 1-0.
image
K.Mah-S.Williams, 1999, Smith + Williamson Young Masters, ENG, 0-1.
image
Exista cateva similaritati clare. In ambele deschideri scopul este atacul la rege, in urma unei scheme prestabilite, Qh4 (h5), Bh6 (h3) si Ng5 (g4) etc.

Capcane in deschidere (327): Final... in deschidereAm deschis o noua serie de articole dedicata "capcanelor" si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.


Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele "cheie" ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).


Davor Rogic 2469 - Filip Ljubicic 2398
Rabac Open 1989 · Pirc Defence: Miscellaneous Systems (B07)

Antrenamentul zilei [18.04.2011] Lasker... din nou la timona


De data aceasta victima i-a fost Steinitz, intr-o partida care s-a jucat la St. Petersburg in anul 1895


Albul muta si castiga