miercuri, 13 aprilie 2011

Campionatul National de Juniori - 2011. Rezultate Runda 4, Perechi Runda 5. Grupele 12, 14, 16, 18, 20 ani

Pentru a vedea imagini de la turneu, click AICI
sau AICI

Rezultate Runda 4. Perechi Runda 5
(14 aprilie, ora 09.30)

Baieti 12 ani

Rezultate runda 4

Campionatul National de Juniori - 2011. Rezultate Runda 4, Perechi Runda 5. Grupele de 8, 10 ani

Pentru a vedea imagini de la turneu, click AICI
sau AICI

Rezultate Runda 4. Perechi Runda 5
(14 aprilie, ora 09.30)

Baieti 8 ani
Rezultate runda4

Matul zilei (518)Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Documentar: Wilhelm Steinitz (2)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Wilhelm_Steinitz2.jpg
Steinitz joaca primul meci oficial pentru Campionatul Mondial impotriva lui Zukertort in New York 1886, anuntand "era moderna a sahului." El joaca apoi impotriva maestrului rus Cigorin in Havana 1889. In 1890 Steinitz pierde un meci prin cablu la Cigorin intr-o disputa pe marginea gambitului Evans, dar isi apara titlul de Campion Mondial impotriva lui Gunsberg in New York 1890. Campionul il invinge apoi din nou pe Cigorin in Havana in 1892.

La vanatoare de rege, sau cum au transformat computerele sahul

http://www.wilsonsalmanac.com/images1/odin_wild_hunt_by_pn_arbo_1872.jpg
Stim cu totii cum au schimbat computerle sahul, dar o partida jucata in runda a 5-a la Campionatul European Individual Masculin din Aix-les-Bains ne arata un exemplu practic de mare maestru puternic pur si simplu neajutorat in fata unei analize realizate cu ajutorul computerului de catre adversarul sau, un adversar aparent mai slab, un maestru international cu aproape 200 de puncte ELO mai putin.


In partida urmatoare Negrul executa fara greseala un atac la rege, o adevarata vanatoare! Este impresionant amanuntul ca Albul a reusit cu greu sa treaca de 20 de mutari, in conditiile in care a efectuat 8 din ultimele sale mutari cu regele, alergat pe toata tabla de catre figurile Negrului.

Urmariti partida care urmeaza. Veti fi de acord si dumneavoastra ca a fost un masacru. Un jucator de mare clasa a fost pur si simplu scos de pe tabla.

Judit Polgar: “Iubesc sahul!”La recent incheiatul Campionat European, Judit Polgar a aratat o spectaculoasa revenire de forma. Dupa acest eveniment ea a acordat un interviu lui Evgeny Surov, pentru siteul rusesc Chess-News.

Desi remiza din ultima runda a facut ca Polgar sa incheie pe locul 3 la egalitate cu Potkin si Radosław Wojtaszek, cele 7 victorii ale sale in 11 partide ne-au reamintit despre ametitorul joc de atac prin care Judit a uimit lumea sahului de-a lungul carierei.
In interviul de mai jos, ea vorbeste despre turneul abia incheiat, inclusiv despre decizia de a nu-si asuma riscuri in runda finala, dar si despre cum s-a schimbat jocul ei de-a lungul timpului, de unde isi gaseste motivatia pentru a continua sa joace, despre partidele jucate impotriva unor jucatori precum Karpov si Kasparov, si despre posibilitatea de a participa in turnee feminine.

La inceputul interviului, Surov o felicita pe Polgar pentru performanta de la CE. Interviul continua:

Miniatura zilei (250): Olandeza... a la BotvinnikDupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.


G. Abramovic - Mikhail Botvinnik
Soviet Union 1924 · Dutch Defense: General (A80)

Antrenamentul zilei [13.04.2011] Avalansa... alba

Un atac neasteptat al albului i-a adus victoria intr-o partida jucata in URSS in anul 1946 intre Koblenz si Cukaev.


Albul muta si castiga