joi, 7 aprilie 2011

Şahul, mai mult decât un sport, un mod de viaţă ce educă mintea

Şcoala de Şah "Jocul celor 3 cai", singura şcoală de gen din România, a aniversat, ieri, trei ani de la înfiinţare. Numele de "Jocul celor 3 cai" este o deschidere de şah jucată încă de la începutul perioadei de când se practică sportul minţii. Şcoala de şah este un loc în care pasiunea pentru sportul minţii nu are limite în ceea ce priveşte imaginaţia, creativitatea, dezvoltarea, libera alegere şi hotărârea asupra deciziilor constructive. 

Cine s-a calificat la Cupa Mondială?

Articol de Dr. Andrejic Vladica, profesor la Facultatea de Matematică din Belgrad, publicat pe chessdom


 Cu câteva zile în urmă s-a incheiat Campionatul Individual European în Aix Les Bains (22.03-02.04.2011). Jucătorul sârb cu cel mai mare succes a fost Ivan Ivanisevic care a terminat pe locul 27, fără înfrângere.  Deoarece campionatul ofera 23 de invitatii pentru Cupa Mondială 2011, şi unii dintre jucători aveau deja un loc asigurat, principala problemă în Serbia este dacă Ivanisevic s-a calificat, sau daca el este primul sub linie.

Matul zilei (512)Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Miniatura zilei (248): O partida prea scurta... pentru ShortDupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.


Nigel Short 2690 - Abela Daniel
MCA Sim Ajelat 2003 · French: 3.Nc3 Bb4: Main line 7.h4 and 7.Qg4 (C18)

Antrenamentul zilei [07.04.2011] Castig ratat... de catre Karpov!

Karpov a ratat castigul din pozitia urmatoare intr-o partida jucata impotriva lui Hubner la Montreal in anul 1979.


Albul muta si castiga

Sibiu: Nicoleta Bacanu la 8 ani e campioana nationala la sah

La varsta ei, fetitele citesc uimite povesti cu printi, printese, cu regi si regine. Ea, in schimb, da viata acestor povesti si subjuga vointa regilor si reginelor, prin cateva mutari pe tabla de sah. Se numeste Nicoleta Bacanu, locuieste in Sibiu si la cei 8 ani ai ei se mandreste cu performante la care unii dintre noi nici macar nu viseaza, nici la 20, nici la 30, nici la 50 de ani. E campioana nationala la sah.Nicoleta Bacanu

Stiri din sah - 24 de ore din 24 - Joi 07 Aprilie 2011

Citatul zilei:
 Nicolae Iorga 

"Şahul este cel mai minunat mijloc de disciplinare a gândirii, de ordonare a domeniilor de cunoaştere şi de recreaţie a spiritului. Este un Univers comprimat pe 64 de pătrăţele, câmpuri".


__________________________________________________________________________________

Update 15,00
10.Campionatul european de Veterani live de la ora 15,00!


Update 02,59

9.Aosta, Italia: Campionatul European de Veterani la sah practic pe 2011 a inceput miercuri. Romanii Mihai Suba si Mihai Hlinschi sunt cei care reprezinta Romania anul acesta in Italia.

Mihai Suba ataca un nou titlu, pe langa cel campion mondial:Campion european la veterani