marți, 8 martie 2011

Stiri din sah - 24 de ore din 24 - Marti 08.03.2011

Update: 22.30

1.Memorialul "Victor Ciocaltea" - Turneul de Mari Maestri.Componenta


Teodor Daniel Milea, tulceanul pasionat de şah şi matematică


Teodor Daniel Milea

Teodor a făcut cunoştinţă cu matematica încă din grădiniţă, astfel că în clasele primare s-a cam plictisit la orele de matematică.

Matul zilei (482)Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

La Multi Ani tuturor femeilor!

Fie ca toate implinirile frumoase, sanatatea si spiritul acestei zile sa va insoteasca pretutindeni.
"Sah cu Ceausescu" va doreste un 8 Martie cat mai frumos!


Miniatura zilei (237): O victorie... dupa Sistemul lui Nimzovici!Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.


Aron Nimzowitsch - NN
Pernau - 1910 · Spanish Game: Berlin Defense. Improved Steinitz Defense (C66)

Antrenamentul zilei [08.03.2011] Antrenament... pe masa deschisa
O interesanta pozitie dintr-o partida jucata in anul 1936 la Hofhein intre Droser si Betzel in care negrul are un castig surprinzator, dar nu chiar dificil.


Negrul muta si castiga

Elisabeta Polihroniade: "Eu n-am jucat şah. Am trăit şahul!"

Marea maestră internaţională susţine că şahul poate fi învăţat şi jucat la orice vârstă şi militează pentru introducerea şahului în programa şcolară. Mulţi dintre noi au crescut cu ima­ginea şi vocea ei, uitându-se la televizoarele alb-negru, pe vremea regretatului Tudor Vornicu, la emisiunile cu şi despre şah. Alţii, mai norocoşi, au cunoscut-o, poate i-au fost şi ad­ver­sari în competiţii, i-au strâns mâna îna­inte şi după vreun meci, indiferent de rezultat. 

Elisabeta Polihroniade: Diferenţa dintre şah şi viaţă? În şah nu se trişează!


Marea maestră internaţională susţine că şahul poate fi învăţat şi jucat la orice vârstă şi militează pentru introducerea şahului în programa şcolară Elisabeta Polihroniade