joi, 24 februarie 2011

Matul zilei (470)Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

O capodopera strategica marca Nigel Short

Saptamana trecuta cunoscutul mare maestru britanic Nigel Short a purces intr-un turneu de simultane de-a lungul si de-a latul Angliei. Intr-una dintre ocazii el a aratat una dintre realizarile sale preferate, cu explicatiile de rigoare. Partida care urmeaza este o capodopera strategica. Nebunul de campuri albe al Negrului sta in spatele propriilor pioni in Apararea Franceza, dar acest considerent se va dovedi irelevant in partida urmatoare in care nebunul este plasat activ inainte de realizarea patrunderii decisive.

http://www.chessdom.com/images/store/nigel-short-sq-13873.jpg

T Wedberg - N Short
Dortmund 1983
Apararea Franceza

Joi 24 februarie incepand cu ora 17.45 avem "SAH IN DIRECT" la TVR R

CLICK AICI PENTRU A ACCESA ARHIVA EMISIUNILOR "SAH IN DIRECT"


 Joi 24 februarie incepand cu ora 17:45 avem o noua emisiune SAH IN DIRECT la TVR R cu juniorii Clubului Central de Sah.

Video: Paul Morphy- Mozart al Sahului

Video: Paul Morphy- Mozart al Sahului

http://www.bobby-fischer.net/mor06552.jpg

Paul Morphy este in mod unanim considerat a fi unul dintre geniile pure ale istoriei sahului, cu o abilitate fabuloasa de a ataca cu o maiestrie combinativa de vrajitor. Bobby Fischer l-a considerat a fi unul dintre "cei mai exacti" jucatori din istorie. Prima parte a documentarului trateaza nasterea lui Morphy in New York, partidele sale in perioada in care era un copil precoce al sahului, Primul Congres American al Sahului din 1857, si plecarea sa in Anglia in 1858.

Miniatura zilei (233): Gambitul regelui... Morphy!Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.


Paul Morphy - Lord Lyttelton
Blindsim 1858 · King's Gambit: Accepted. Kieseritsky Gambit Kolisch Defense (C39) 1.c4 e5 2.f4 exf4 3.Nf3 g5 4.h4 g4 5.Ne5 d6 6.Nxg4 Be7

Antrenamentul zilei [24.02.2011] Extreme... albe

Seria de exercitii tactice a saptamanii continua cu unul in care avantajul material e eclipsat de cel pozitional.