miercuri, 5 ianuarie 2011

Ilya Nyzhnyk a devenit cel mai tanar GM la 14 ani si 3 luni


Avand varsta de 14 ani si 3 luni, Illya Nyzhnyk a devenit cel mai tanar jucator din lume si al 11-lea cel mai tanar jucator din toate timpurile dupa ce a obtinut acest tilul la Festivalul de Sah Groningen din Olanda la sfarsitul anului trecut.  Nyzhnyk a demonstart ca are forta de GM in ultimii ani si chiar a parut in stare la un moment dat sa rastoarne recordul stabilit de catre compatriotul sau Sergey Karjakin (12 ani si 7 luni), jucator care acum reprezinta Rusia si este unul dintre cei mai puternici jucatori din lume.
Nyzhnyk a facut senzatie in lumea sahului mondial in 2007 la Openul de la Moscova, cand a obtinut un rezultat de 8,5 din 9 in Openul B la varsta de 10 ani. In anul urmator el a castigat Memorialul Nabokov de la Kiev obtinand prima norma de GM. Cu un an in urma, in 2009, el a castigat openul de la Groningen realizand a 2-a norma de GM. A 3-a norma a venit in decembrie 2010 tot la Groningen, unde Nyzhnyk a iesit pe locul 3 la egalitate cu primul loc, cu 6,5/9.
Iata-l in continuare pe Nyzhnyk executand un asalt la rege tipic pentru Indiana Regelui:
 http://www.chessvibes.com/plaatjes/groningen09/nyzhnik2.jpg
Donchenko,Alexander (2207) - Nyzhnyk,Illya (2535) [E62]
Schaakfestival Open A Groningen NED (1.11), 21.12.2010
[Malcolm Pein]

Umor: Sah in tren (video)

Multe se mai pot intampla in timpul unei partide de sah! Si mai multe se pot intampla atunci cand partida are loc...in tren.
Radeti, stimabililor, este bine sa radeti!


Turneul de la Amber 2011, editia 20: vesti bune si rele

In mare parte sunt stiri rele. Totusi, sa incepem cu cele bune. A 20-a editie a turneului traditional Amber va avea loc in perioada 11-25 martie 2011 la Monaco. Lista cu participanti este impresionanta si la editia de anul acesta:
http://www.amberchess20.com/mc_bay_big.jpg
Lista de participanti Amber 2011

Matul zilei (420)Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Stiri din sah - 24 de ore din 24 - Miercuri 05 ianuarie 2011

UPDATE 14.30
7. Hastings - Andrei Istratescu se afla pe locul 2 inaintea ultimei runde

Video: O partida jucata de catre Hou Yifan, noua Campioana Mondiala

In  urmatorul video putem urmari o partida jucata de catre Hou Yifan cu Albele la Campionatul Mondial Feminin si comentata din off. Hou Yifan, noua Campioana Mondiala, are doar 16 ani!

Kramnik despre anul 2010 (1)

Urmatorul interviu acordat de catre Kramnik imediat dupa incheierea London Chess Classic a fost luat de catre Evgeny Surov, si a aparut la radio in Rusia.
Buna seara, Vladimir!
Buna seara!
Daca nu ma insel ai terminat pe locul 4-5 la egalitate cu Nakamura. Consideri poate ca sistemul de punctare cu 3 puncte acordate pentru victorie, care a fost folosit la Londra, nu ti se potriveste?


Miniatura zilei (230): O partida nebuna!

Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.Alexander Riazantsev 2537 - Vladimir Nevostrujev 2502

Russian Championships 2002 · Indian Game: West Indian Defense (E61)

Antrenamentul zilei [05.01.2011] Infruntare... fata in fata
Un nou exercitiu de final creat de Bent Larsen.


Albul muta si castiga