sâmbătă, 20 august 2011

O viaţă dedicată şahului: Corneliu Butnariu – antrenor de şah şi maestru FIDE (5 ianuarie 1925 – 16 august 2011)



Articol scris de catre domnul Constantin Marin (arbitru de şah)

Născut în comuna Mărgineni, satul Hoiseşti, la vârsta de 6 ani a micului Corneliu, familia Butnariu se mută la Piatra Neamţ. Primul sport care l-a atras pe adolescentul Corneliu a fost fotbalul. Cei trei băieţi, împreună cu tatăl lor, învăţător, erau deosebit de pasionaţi de acest joc. Susţineau, cu trup şi suflet, echipa locală ,,Ceahlăul”. Pe vremea aceea nu exista decât o singură divizie naţională de fotbal.  La scurtă vreme au început confruntările fotbalistice cu echipe din Iaşi, Suceava, Galaţi, în formaţia nemţeană fiind incluşi şi cei din familia Butnariu.


 Maestrul Corneliu Butnaru



 Anii trec repede şi, după absolvirea gimnaziului şi a liceului, tânărul se înscrie la Şcoala Militară de Ofiţeri de cavalerie. Pasiunea pentru fotbal este continuată şi pe parcursul acestei şcoli. Devenit ofiţer, Corneliu Butnariu este mutat, pe rând, la Breaza, Predeal, Bucureşti. Preocuparea pentru fotbal se încheie brusc.
            Interesul pentru jocul de şah s-a ivit odată cu perioada când era spectator la partidele dintre tatăl său şi un unchi. Gena sa şahistă începe să înflorească, astfel încât, ofiţer fiind, devine campion al Regiunii Ploieşti (trebuie menţionat, pentru tinerii cititori, că Regiunea Ploieşti era cuprinsă din actualele judeţe Prahova, Dâmboviţa şi Buzău).

           
În anul 1951, la Miercurea Ciuc, participă la Campionatul popular pe ţară, ocupând locul patru, după Dan Petrovanu (din Iaşi), Ştefan Makai (Bihor) şi Cristian Petrescu (Muscel). Tot cu prilejul participării sale la această competiţie de factură naţională o cunoaşte pe reprezentanta Brăilei, tânăra elevă în clasa a X-a, Maria Albuleţ, cea care va deveni mare maestră internaţională la şah şi va îmbrăţişa cariera de medic pediatru.
            În anul 1958, ofiţerul Corneliu Butnariu este dat afară din armată, motivul invocat de autorităţile vremii fiind legat de opiniile tatălui său, neconforme cu linia partidului comunist. În acelaşi an, 1958, ia fiinţă Clubul ,,Petrolul”, care avea şi secţie de şah. Preşedintele acesteia, şahistul deja recunoscut pe plan naţional Paul Diaconescu îi face propunerea să facă parte din echipa de şah ,,Petrolul”. Intrarea la mesele de joc, în competiţiile oficiale, a lui Corneliu Butnariu s-a făcut la scurt timp de la participarea, în arena naţională, a echipei. Şi-a adus aportul, în anul 1962, la câştigarea titlului de campioană pe ţară a echipei ,,Petrolul”. Din ,,echipa de aur” mai făceau parte: Carol Partoş, Corvin Radovici, Gheorghe Mititelu, Margareta Perevoznic, Maria Albuleţ (toţi având titlul de maeştri) şi tânărul medic Cristian Petrescu.
            Până în anul 1975, antrenorul echipei de şah ,,Petrolul” era maestrul Carol Partoş. La stabilirea definitivă a acestuia în Elveţia, întreaga responsabilitate îi revine jucătorului (devenit, între timp, candidat de maestru) Corneliu Butnariu.


           
Antrenorul emerit Corneliu Butnariu a stat la ,,cârma” echipei ,,Petrolul” timp de 51 de ani.
            Datorită serviciului (a fost angajat al Rafinăriei ,,Astra”) şi datorită timpului sacrificat pentru antrenarea tinerilor săi elevi, maestrul Butnariu nu a putut susţine o activitate competiţională foarte bogată, ca jucător la tablă.
            Cel mai apropiat şi mai vechi prieten al său a fost arbitrul republican, Dumitru Topciu. Dintre colegii săi, antrenorul Gheorghe Pepene s-a dovedit a fi, încă de la începutul anilor 1990, cel mai bun continuator al muncii sale de antrenorat.
            Iată, la finalul acestui material, ce se doreşte a fi un gest de recunoştinţă faţă de memoria antrenorului şi omului de mare disciplină şi voinţă, Corneliu Butnariu, o listă cu o parte dintre elevii săi care au obţinut performanţe de răsunet naţional şi internaţional: Adrian Negulescu (preluat de la maestrul internaţional Corvin Radovici, în cadrul clubului, după ce acesta a plecat din Ploieşti), Anca Andriana, Alexandru Gociman, Lucian Vasilescu, Viorica Ilie, Dan Zara, Alina Manu, Dana Manu, Raluca Erhan, Mihaela Sandu, Grigore Petre (preluat de la prof. Gheorghe Văsii), Sânziana Todirel (preluată de la prof. Gheorghe Văsii, prin transfer), Daniel Hristodorescu, Andrei Cioară, Dragoş Dumitrescu, Claudiu Brezeanu, Lucian Miron (preluat de la prof. Gheorghe Văsii, prin transfer), Claudiu Dobre, Claudiu Stănculescu (preluat de la Gheorghe Pepene, în cadrul clubului), Raluca Stegăroiu, Sorin Olimid, Cristian Olimid, Coralia Tănăsescu, Zoe Costea Lelia, Alexandru Constantin, Roxana Adoamnei, Iuliana Nicola, Daniela Nicola, Claudia Radu, Vlad Tomescu, Marian Dinescu. Şi lista este incompletă.
            Antrenorul Corneliu Butnariu a plecat dintre noi. Ne-a rămas ,,sacul” cu roadele muncii sale şi imaginea unui om cu un caracter puternic, disciplinat, însuşiri pe care le-a transmis şi elevilor săi.
            Să ne rugăm, de aici înainte, pentru odihna sufletului omului de mare valoare Corneliu Butnariu!


Un comentariu: