miercuri, 24 august 2011

Dezbateri (ne)interesante pe Rochess, despre oameni blajini si nu numai.

De ceva timp, pe forumul de discutii  Rochess.org  , se dezbat probleme fel de fel. Una dintre ele mi s-a parut mai interesanta, si asta datorita faptului ca aparem in mai multe ipostaze intr-o postare. Va ofer integral aceasta pozitie, dupa care am sa expun punctul nostru de vedere intr-un scurt comentariu.
  http://sah-conpet.com/HPIM0883.JPG
    Anuta Laurentiu

CUTIA PANDOREI
Stimati membri RoChess,

va propun dezbaterea unei probleme de principiu extrem de grave. Este vorba de interdictia de participare a unui jucator , de catre organizator,la o competitie sahista inregistrata la FRSah. Si pentru a da cazul concret, este vorba de interdictia de participare a jucatorului Senetia Teodor la openul "Cupa Gaudeamus- editia 4 ". Va spun cinstit, nu-l cunosc pe jucatorul in cauza decat din vedere si nici nu vreau sa se interpreteze ca atac din nou gruparea din Giurgiu, cea care are frumoase realizari la capitolul promovarea sahului. Aceasta interdictie insa o consider o incalcare a drepturilor jucatorilor care se prevaleaza de lipsa unor specificatii foarte clare in regulamentele FRSah, vis-a-vis de comportarea organizatorului unei competitii sahiste aprobate si girate de FRSah. Acest incident poate fi o deschidere a "Cutiei Pandorei", care generalizata poate duce la abuzuri dramatice din partea unor organizatori si instituirea legii junglei in sahul romanesc. Exista arbitri si prevederi regulamentare care sa sanctioneze un jucator pentru atitudini aflate in afara regulamentelor, acestea mergand pana la excluderea acelui jucator recalcitrant din competitie. Dar acei arbitri trebuie sa dea socoteala pentru acele decizii in fata Colegiului central de arbitri . Exista o Comisie de etica si disciplina , la care poate fi reclamat acel jucator. Exista o Comisie de competitii in cadrul careia pot fi dezbatute problemele cu care se confrunta organizatorii in relatia lor cu jucatorii.
Stimati organizatori ai "Cupei Gaudeamus", ati apelat la una din aceste comisii in legatura cu "cazul Senetia" ?
Va spun sigur ca nu ati facut-o. A nu primi in competitie un jucator pentru ca te-a criticat sau ca a protestat ca tu ca organizator ai gresit ( in viziunea lui), este un act ce ar trebui sanctionat de FRSah. Exista doar doua situatii in care organizatorul are voie sa nu permita participarea unui jucator la competitiile sale :
1. Turneu pe baza de invitatii.
2. Turneu ( de agrement,de antrenament) neanregistrat la FRSah.

Voi preciza ca am incercat sa aflu amanunte de ce i se reproseaza jucatorului in cauza si am incercat sa intru pe comentariile de pe site-ul organizatorilor ( Sah cu Ceausescu). Ori nu mi s-a permis mie personal, ori modalitatea de a o face este ca si cum ti se pun sute de bariere, asa ca am renuntat. (Poate sunt rautacios, dar acest site a decazut in mod dramatic in ultima jumatate de an.Pacat.)
Am sa va dau un link la acel comunicat de interdictie totusi :

si un comentariu al organizatorilor la intrebarea unui vizitator al site-ului :
nicu valahu spunea...
Danny_boon, nenea Teo se pare ca nu cunoaste regulamentul oficial FIDE, ci un altul care ii permita sa aplice diverse trucuri, unele chiar dezbatute si pe vechiul blog, pentru a castiga ceva. Si cum unele obiceiuri nu pier niciodata, dovada sta ultima lui isprava de la turneul din Dragasani, si sunt convins ca sti la ce ma refer. Nefiind la prima abatere la turneele noastre, i s-a acordat totusi o a doua sansa(la prima editie a Cupei Gaudeamus), cu promisiunea de a respecta doar regulamentul oficial FIDE. Minunea nu a tinut decat 3 editii. In fine, ca sa fim mai clari: Toti cei care isi doresc o lupta sportiva corecta, respectand regulamentul oficial, sunt bineprimiti.

Voi mai face inca o precizare cu puternice accente subiective : Din observatiile mele de la competitiile in care l-am
intalnit (vizual), Senetia Teodor mi-a facut impresia ca este unul dintre cei mai blajini jucatori.
Pe de alta parte sunt cativa jucatori cu adevarat recalcitranti care provoaca mari dureri de cap organizatorilor , arbitrilor si adversarilor si sunt bine mersi si sunt primiti la orice turneu, fara a fi niste somitati in sah.

Inca un lucru grav, un astfel de organizator de competitii, care incalca grav drepturile jucatorului de sah, va organiza Divizia B, seria Bucuresti. Pe acesta cale solicit FRSah sa-si defineasca pozitia sa stim si noi daca am intrat in sahul romanesc in era junglei sau sa dea un advertisment organizatorului pentru incalcarea drepturilor jucatorilor.

Cu speranta,
Anuta Laurentiu

Un comentariu:

 1. Domnule Anuta, raspunsul organizatorilor este:
  1. Turneu pe baza de invitatii.(fapt ce se poate verifica foarte usor pe cererea de organizare, la sediul federatiei)
  2.Intre timp, dupa aceasta ultima editie, s-au mai inscris de bunavoie pe lista oamenilor blajini, inca doi jucatori.
  Cu respect,
  Nicolae Jeltopop

  RăspundețiȘtergere