miercuri, 8 iunie 2011

Pastila de Teorie: Apararea Franceza (2)

AICI PUTETI CITI PARTEA I 


 In episodul 1 am vorbit despre soliditatea Apararii Franceze si despre dinamismul sau, si potentialul de atac.

Daca aveti vreun dubiu in privinta celor sustinute, atunci acest serial s-ar putea sa va schimbe parerea.
Autorul acestui articol (N.T.- GM Daniel King) a devenit interesat la modul serios in Apararea Franceza dupa ce a realizat ca majoritatea celor care au Albul, in mare parte inocenti in ceea ce priveste teoria deschiderilor, ocupau cu lacomie spatiul oferit de catre Negru pe flancul regelui jucand varianta cu 3.e5. (Albul are alte optiuni la mutarea 3, pe care le vom analiza un pic in urmatoarele pastile).
Negrul are acum o tinta fixa- pionul de pe d4- iar acest lucru este pe placul celor care joaca Apararea Franceza. Dupa 3...c5, urmat de ...Cc6 si ...Db6 - atacand, in stilul lui Nimzovici, baza lantului de pioni- Negrul se dezvolta lansand in acelasi timp amenintari. Teoria s-a dezvoltat mult de la Nimzovici incoace si Albul poate sa isi apere pionul d4, sau chiar sa ignore amenintarile Negrului si sa incerce un joc speculativ de atac. (de vazut partida Hector-King, Londra 1991 - va urma intr-un articol separat).
Asa cum se intampla cu toate deschiderile, totusi, exista zone de dificultate. Care este momentul cel mai potrivit pentru spargerea tematica ...f6? Cum sa aducem in joc asa-numitul "nebun rau de Franceza" de la c8? Cum sa-l impiedicam pe Alb sa isi stabileasca un cal la d4- in mod special neplacut daca ambii cai ai Negrului si nebunul de campuri Negre au fost schimbate? Vom explora aceste probleme precum si altele in urmatoarele pastile, vom recomanda carti DVD-uri si eroi sahisti ale caror partide din Franceza merita atent studiate.


VA URMA

SURSA: The Guardian -Ronan Bennett and Daniel King on chess

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu