miercuri, 29 iunie 2011

Este Rybka doar un cocktail expirat de fructe?


 International Computer Games Association (ICGA) a descalificat şi a interzis Rybka şi pe  programatorul sau Vasik Rajlich de la Campionatele Mondiale anterioare şi viitoare de Sah a Computerelor. ICGA il acuză pe Rajlich de plagiat al altor două programe, Crafty si Fruit, şi a cerut sa returneze trofeele şi premiile în bani castigate la Campionatele Mondiale de Sah a Calculatoarelor din 2007, 2008, 2009 şi 2010.

De ceva vreme au existat unele tulburări serioase în lumea şahului intre  calculatoare. Când am scris despre meciul Houdini-Rybka în luna februarie a acestui an, articol ce a declanşat o mulţime de comentarii cu privire la problema clonarii. Este Houdinit derivat din seria Ippolit? A fost plagiat din Rybka? Iar despre  Rybka, a fost în mare parte bazat pe codul altor  motoare?

Nouă zile mai târziu am publicat un articol al IM David Levy, presedinte al International Computer Games Association (ICGA), prin care si-a împărtăşit gândurile sale cu privire la modul de abordare a problemei. Câteva zile mai târziu el a anunţat înfiinţarea unei comisii de ancheta.

Nu după mult timp, la 1 martie, am primit o scrisoare deschisă despre cazul Rybka-Fruit semnat de către paisprezece programatori. Ei au susţinut că Rybka a fost clonat din programul Fruit al lui  Fabien Letouzey.
 sursa: Chessvibe.com

Un comentariu:

  1. Am mai spus-o si cu alte ocazii, programele de sah ( motorul de calcul) nu pot aduce decat rau sahului. S-a ajuns la exagerari incredibile! De tipul celei initiate de Topalov, anume investitia pentru adaptarea unui program de sah rulat pe mii de procesoare. Apoi atatea cazuri de cheating. In scurt timp sper sa aiba soarta... centralelor nucleare. Totul trebuia sa se limiteze la baze de partide si viewer-uri de partide in opinia mea. Levy este de mult timp in acest domeniu, una dintre primele partide vazute de mine pe o publicatie ( straina), intre un program de sah si un MI, era chiar el. Cu peste 20-25 de ani urma si se incheia cu o remiza de studiu. Nu cred ca se inseala. Dar intr-adevar impactul trebuie ca este teribil!

    RăspundețiȘtergere