miercuri, 1 iunie 2011

Cum sa invingi sahisti mai tari decat tine

Sa invingi jucatori mai puternici si cu ELO mai mare decat tine nu este chiar atat de greu si veti vedea curand de ce. Cel mai mare obstacol ....ESTI CHIAR TU!!
http://www.ahchess.com/images/fight.jpg

Nu te lasa influentat de ELOul adversarului

 Cel mai mare obstacol care-i impiedica pe sahisti sa progreseze este cel mai adesea propriul blocaj psihologic. Multi jucatori verifica imperecherile rundei urmatoare, si daca vad ca au picat cu un adversar care are cateva sute de puncte ELO peste ei presupun instantaneu ca o sa piarda fara drept de apel.

http://thumbs.dreamstime.com/thumblarge_390/1240135828qxWWeb.jpg

Sa nu ai frica

O mentalitate lipsita cu adevarat de frica iti va ridica exponential ratingul si forta de joc. Uita cu cine joci si in ce deschidere este specializat adversarul tau. Joaca pur si simplu sah, stai la tabla si incearca sa iti invingi mult-stimatul adversar atat de rau incat sa nu mai vrea sa joace sah vreodata. Fa tot posibilul (in limitele eticii) pentru a te asigura ca iti vei distruge adversarul, il vei arunca adversarul intr-o depresie adanca. Nu conteaza cu cine joci, sau de cat timp este maestru, candidat de maestru, jucator cu ELO 1600 sau GM de clasa mondiala. Nu te speria, arunca-te direct la beregata lui. Iti garantez ca rezultatele tale vor fi cu mult mai bune daca iti privesti adversarul in ochi si il faci sa-i fie clar ca vei face tot posibilul sa il invingi intr-un mod jenant.

( SURSA: "Masters Secrets to Beating Tougher Chess Players"-Will Stewart )

3 comentarii:

 1. e vb doar de o chestiune psihologica si atat!:P:))

  RăspundețiȘtergere
 2. Este o "chestie haioasa", dar cu o mare doza de adevar.
  In ultimul timp s-au îndesit surprizele, cel putin in situatiile de diferenta ELO de 200-250 puncte. In cazul diferentelor mai mari e mai greu, dar in niciun caz imposibil.
  A se vedea acest fenomen si in alte sporturi ...
  Gabi Radulescu

  RăspundețiȘtergere
 3. Studii psihologice recente au demonstrat ca o mare dorinta de afirmare (moral volitivul cum ne-au invatat la ANEFS)arunca in neant diferente ELO de 100-200 pct.ELO.

  RăspundețiȘtergere