sâmbătă, 28 mai 2011

Vassily Ivanchuk: “Sunt o persoana foarte ambitioasa” (5)

http://2.bp.blogspot.com/-ISw6azxGHVg/TbkNHE23x4I/AAAAAAAAAUk/1l2VcVeqqIw/s1600/Vassily-Ivanchuk.jpg

"De la Karpov am invatat cum sa traiesc, iar de la Kasparov- sa nu imi retin emotiile"
Mai demult, in timpul unui examen la Institutul pentru Educatie Fizica, un sahist destul de puternic statea pierdut pe ganduri. Cand profesorul care conducea examenul a iesit din sala, asistenta s-a dus la el sa il ajute: simtea mila pentru un student atat de talentat, care abia venise de la un turneu si era, in opinia ei, complet nepregatit pentru examen. Dupa ce i-a dat cateva indicatii rapide in legatura cu primul subiect al examenului, sahistul a inceput sa vorbeasca despre partidele interesante pe care le jucase la turneu. Asistenta a ramas socata: "Profesorul poate sa intre in sala in orice moment. Si dumneata te gandesti numai la sah!". La care el a raspuns: "Dar ma gandesc la sah tot timpul". Spune-mi cat de des te gandesti la sah?

(Se gandeste cateva secunde) Nu, este imposibil sa te gandesti la sah tot timpul. Desi ma gandesc mult la sah, deoarece pana la urma este vorba despre cariera mea. Ma gandesc la sah atunci cand ma plimb- imi amintesc partide si le reanalizez. Iar in timpul lungilor turnee este pur si simplu imposibil sa nu te gandesti la sah: sunt intotdeauna lucruri urgente de facut pentru care trebuie gasit timp. Este ca un fel de examen, care necesita o cantitate enorma de efort mental.

Ai jucat impotriva lui Karpov si Kasparov. Ce ti-a ramas in minte de pe urma experientei de a infrunta acesti sahisti extraordinari?

Ivanchuk in 1991 cand a castigat superturneul de la Linares inaintea lui Karpov si Kasparov | foto: ChessBase


Imi amintes cum Karpov se supara foarte tare pe mine cand eram coechipier cu el la un joc de carti si faceam unele greseli. (Rade) Exagera cu supararea lui, ceea ce m-a uimit: eu jucam pentru distractie si nu luam jocul prea in serios. In general, am invatat multe de la ei- atat in sah, cat si in viata. Pe atunci, la 17 ani, eram sigur ca cineva care poate sa joace sah atat de bine este in mod apioric o persoana extraodrinara, din toate punctele de vedere. Si ca, dimpotriva, cineva care are calitati negative nu va putea niciodata sa joace sah bine. E bine, Karpov m-a scapat de aceasta idee, mi-a aratat foarte clar ca acestea sunt lucruri absolut diferite, calitatile personale si profesionale nu au nimic in comun. De la Kasparov am invatat ca in momentele de stres sa imi permit sa explodez rapid si apoi sa ma calmez la fel de rapid, o calitate pe care el o are. Este important in special in perioade stresante sa nu iti pastrezi emotiile inauntrul tau.

Care dintre rivalii tai din prezent te impresioneaza cel mai mult- in ceea ce priveste stilul de joc, sau abilitatea de a lupta pana la capat?

Veselin Topalov are un stil foarte interesant. In afara de asta, el are ambitia de a lupta in fiecare partida, pentru fiecare punct, indiferent de situatia in turneu. Sutn foarte impresionat de asemenea de Magnus Carlsen si Levon Aronian- sunt sahisti care ies mult in evidenta.


Va Urma…


(SURSA: http://www.chessintranslation.com/2011/04/vassily-ivanchuk-im-a-very-ambitious-person/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu