miercuri, 25 mai 2011

Vassily Ivanchuk: “Sunt o persoana foarte ambitioasa” (3)

AICI PUTETI CITI PARTEA I

 AICI PUTETI CITI PARTEA II

http://2.bp.blogspot.com/-ISw6azxGHVg/TbkNHE23x4I/AAAAAAAAAUk/1l2VcVeqqIw/s1600/Vassily-Ivanchuk.jpg

"PUTEREA PROGRAMELOR DE SAH STA IN ABSENTA SLABICIUNILOR UMANE"

Spune-ne despre victoria echipei tale la Olimpiada Sahului din Khanty-Mansiysk.Echipa de sah a Ucrainei a fost numita printre "sportivii anului" in Ucraina | foto: prosport.ru.tsn.ua

Ivanchuk: A fost o lupta tensionata. Impreuna cu Zahar Efimenko, Pavel Eljanov, Alexander Moiseenko si Ruslan Ponomariov am luptat din prima pana in ultima runda. Uneori am castigat meritat, alteori am fost norocosi. Meciurile cu Rusia si Azerbaijan au fost extrem de dificile. Totul s-a decis in ultima runda. Am fost intr-o forma foarte buna la aceasta Olimpiada: la prima masa am inceput cu 6 victorii in primele 6 partide. In Khanty-Mansiysk am venit cu multe idei noi, si convertirea acestor idei in victorii a avut o influenta notabila asupra rezultatului echipei.
Cate descoperiri sahiste am facut in cariera mea? Am pierdut numarul. Multe dintre deschiderile mele preferate au devenit populare. Dar pana la urma, asemenea noutati sunt considerate descoperiri doar prima data cand sunt jucate. Dupa aceea ele devin proprietate publica, si putini isi amintesc cine a le-a descoperit.

Te folosesti de computer?
Da. Dar nu as juca sah impotriva unui program de sah. Un asemenea meci nu m-ar interesa decat din punct de vedere comercial. Puterea programelor de sah nu sta in perfectiunea lor, intrucat ele sunt realizate de catre oameni, iar sahistii care joaca impotriva unui program de sah cunosc in ce tipuri de pozitii sunt bune programele de sah. Puterea programelor de sta in absenta slabicunilor umane. O masina nu are nervi, nu oboseste si nu isi pierde concentrarea intr-un anumit moment. Nu ma intereseaza, deoarece atunci cand joci impotriva unui computer nu exista acea batalie intre doua personalitati, adica exact ceea ce face ca sahul sa fie atat de atractiv.

Sahistii nu se infrunta numai la tabla de sah. Nu este neobisnuit pentru doi rivali sa incerce sa se deranjeze unul pe altul cu priviri incruntate, comentarii verbale, comportament demonstrativ. Ai avut si tu parte de asa ceva?
Desigur. Cea mai mare presiune apare de obicei in negocierile pre-meci. Atunci este etapa cand sahistii, ca la box, fac declaratii dramatice si uneori agresive. Ei incearca sa obtina un avantaj psihologic prin aranjarea intalnirilor in locuri care le sunt convenabile. Asta s-a intamplat in timpul organizarii meciurilor dintre Topalov si Anand, si Topalov si Kamsky. Eu am disputat rareori meciuri in ultima vreme, asa ca nu am auzit des asemenea declaratii despre mine. Imi amintesc ca am avut la un moment dat un adversat care dupa ce efectua mutarea lovea ceasul cat putea de tare. Uneori, adversarul intarzie intentionat la partida. Sau face primele mutari cu o viteza demonstrativa. Un adversar experimentat stie intotdeauna care sunt momentele cele mai bune pentru a-si deranja adversarul. Desigur, incerc sa nu acord atentie unor asemenea atacuri psihologice, dar nu poti mereu sa le ignori si sa te concentrezi la partida. Suntem oameni, pana la urma.
Ce poate sa imi strice echilibrul interior? Chiar daca as putea sa raspund, nu as face acest lucru niciodata. Uneori ma deranjeaza cand intalnesc un adversar care a facut declaratii deloc flatante despre mine, sau cand joc cu cineva cu care am avut probleme mai vechi. Da, poate fi iritant cand un rival este invitat sa joace intr-un turneu unde eu nu am fost invitat, chiar daca in opinia mea eu meritam mai mult sa fiu invitat. Scorul intalnirilor anterioare creeaza de asemenea o atmosfera psihologica inainte de o partida. Daca scorul este in favoarea mea ma simt mai comfortabil.
http://www.chessintranslation.com/2011/04/vassily-ivanchuk-im-a-very-ambitious-person/

Un comentariu:

  1. Link-ul catre a 4-a parte
    http://iulianceausescu.blogspot.com/2011/05/vassily-ivanchuk-sunt-o-persoana-foarte_27.html

    RăspundețiȘtergere