joi, 19 mai 2011

Pastila de teorie: Siciliana cu Nb5- Introducere (1)

O sa incepem cu cateva remarci generale. Secretul, cel putin la inceput, este sa pastram lucrurile simple. Asta inseamna, sa urmam pur si simplu principiile de baza ale unei deschideri: sa ne aducem piesele in joc rapid, sa facem rocada, si sa pastram o structura sanatoasa de pioni. Si sa nu fim prea ambitiosi.
Daca avem Albele si partida incepe cu Apararea Siciliana (1.e4 c5), trebuie sa fim constienti de faptul ca adversarul are la dispozitie multe variante- Najdorf, Dragonul, sau Scheveningen. Incercarea de a te pregati impotriva tuturor acestor variante ar limita serios viata sociala a dumneavoastra. Mai mult, Siciliana este o deschidere taioasa: daca gresim ceva, contraatacul Negrului este imediat si de multe ori decisiv.


Ocazional, si autorul acestor randuri a mai riscat intrarea in variantele din Siciliana Deschisa (1.e4 c5 2.Cf3 d6 3.d4), dar cel mai des evit pregatirea adversarului cu o varianta mai putin populara precum 3.Nb5+. Aceasta alegere tinde sa-l dezamageasca pe adversarul meu, pregatit pana in dinti cu vreun Dragon, si acest sah aparent inofensiv este adesea subestimat. Iata si ideea Albului: niciuna dintre piesele Negrului de pe flancul regelui nu a mutat inca (pe cand Albul mai are doar de efectuat rocada mica, si poate sa inceapa lupta), astfel ca el este departe de efectuarea rocadei. Asadar, daca jucati agresiv cu Albul, o sa reusiti uneori sa-l prindeti pe adversar cu regele in centrul tablei, dupa cum o sa aratam in pastilele urmatoare.

Va urma

AICI PUTETI CITI PARTEA II

SURSA: The Guardian -Ronan Bennett and Daniel King on chess

Un comentariu:

  1. GM Evgeny Sveshnikov considera mutarea 3.Nb5 cea mai buna continuare in siciliana,e drept daca adversarul a ales 2...Cc6.Daca a jucat 2...d6(?! Sveshnikov),atunci recomanda 3.d4(!Sveshnikov)

    RăspundețiȘtergere