luni, 23 mai 2011

Pastila de Teorie - Siciliana cu Nb5 (3)

AICI PUTETI CITI PARTEA 1 
AICI PUTETI CITI PARTEA 2 

 Pozitia de mai sus a aparut dupa mutarile 1.e4 c5 2.Cf3 d6 3.Nb5+ Nd7 4.Nxd7+ Dxd7 5.0-0 Cc6 6.c3 Cf6 7.d4  cxd4 8.cxd4 Cxe4 9.d5  Ce mutam cu Negrul?

Am vazut in pastila precedenta ca una dintre strategiile principale ale Albului in Sicliana cu Nb5 este formarea unui centru puternic de pioni. In diagrama de mai sus, Albul a mers chiar mai departe si a sacrificat unul dintre cei doi pioni centrali pentru a lansa rapid o initiativa puternica, astfel ca Negrul are deja o decizie dificila de luat. Unde ar trebui sa mute calul atacat?Sa vedem asadar care sunt optiunile Negrului...Evident, 9...Ca5 sau 9...Cb4 nu sunt bune, in ambele situatii Negrul pierde material dupa 10.De1; 9...Cb8 este prea modesta, din principiu. Ar mai fi 9...Cd8. Nu este nici aceasta o mutare care-i aduce Negrului bucurie- nu exista o modalitate evidenta pentru revenirea in joc a acestui cal. Calul, blocat la d8 taie legatura intre piesele Negrului, si il invita pe Alb la atac. In plus, Negrul va trebui sa joace e7-e6 la un moment dat, astfel ca el va fi acela care va ramane cu pion izolat. Ceea ce Albul si incepe imediat: 10.Tc1 ataca calul, acesta se retrage, 10...Cf6, dar dupa 11.Ng5albul isi mareste presiunea. Este o mutare in care este usor pentru Alb sa gasasca mutari bune, in timp ce pentru Negru acest lucru este problematic. Regele Negrului sta incomfortabil in bataia pieselor Albului. Si chiar daca regele s-ar adaposti pe flancul regelui, avantajul de spatiu al Albului i-ar permite acestuia sa-si aduca usor in atac figurile grele. Pare totusi cea mai buna optiune in circumstantele date.
Mai este totusi ceva! Atunci cand infruntam un gambit, avem de ales intre a ne agata de avantajul material cu pretul compromiterii pozitiei si a returna materialul sacrificat de catre adversar. Intorcandu-ne la pozitia initiala, Negrul ar trebui sa-si elibereze jocul cu 9...Ce5. Albul isi recastiga pionul inapoi dupa 10.Cxe5 dxe5 11.Te1 Cf6 12.Txe5, dar asta il costa timp, permitandu-i Negrului sa isi dezvolte piesele de pe flancul regelui cu 12...g6, urmat de ...Bg7 and ...0-0. Astfel, regele Negrului isi gaseste linistea, cel mai important lucru pentru Negru.

AICI PUTETI VEDEA MUTARILE DISCUTATE IN ARTICOL

SURSA: The Guardian -Ronan Bennett and Daniel King on chess

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu