vineri, 20 mai 2011

Pastila de teorie: Siciliana cu Nb5 (2)

AICI PUTETI CITI PARTEA 1


Pozitia de mai sus apare din varianta de "Anti-Siciliana" a carei introducere am facut-o in prima pastila. Dupa mutarile 1.e4 c5 2.Cf3 d6 3.Nb5+ Nd7 4.Nxd7+ Dxd7 5.0-0 g6. Negrul intentioneaza sa isi dezvolte nebunul din f8 in fianchetto. Intr-o Siciliana Deschisa, aceasta este de obicei o metoda buna de dezvoltare, dar nu si aici. Cum poate Albul sa exploateze aceasta inexactitate?


Pozitia pare sa invite la initierea de operatiuni tactice. Regele Negrului este inca in centru, diagonala a1-h8 este nepazita si toate piesele Negrului in afara de dama se afla pe campurile initiale. 6.e5 arata promitator. La 6...dxe5, 7. Cxe5 ataca dama, si dupa ce aceasta muta, dupa 8.d4 sau 8.Te1 Albul isi consolideaza avantajul de dezvoltare. Dar de ce ar trebui sa ia Negrul la e5? El are la dispozitie mutari mai bune, precum 6...Ng7, prin care pune presiune pe diagonala nebunului de campuri negre. Albul ar trebui probabil sa joace 7.exd6, dar dupa 7...Dxd6 urmata de 8...Cc6 presiunea Negrului in centru creste.
O alta idee pentru Alb ar fi  6.d4 dar dupa 6...cxd4 7.Dxd4 Cf6 Negrul urmeaza sa joace Cc6 cu atac in dama si Ng7. Deci nici asa nu este prea bine...

Cele doua variante de mai sus ne fac sa ne intrebam: cum ar putea Albul sa reduca influenta nebunului Negrului de pe diagonala a1-h8? 6.c3 urmat de d4 pare tentant, pentru a construi un centru puternic de pioni. Negrul va ataca acest centru de pioni, asa ca Albul trebuie sa fie atent sa il pastreze intact, dar totusi pare cea mai buna optiune.
Ar mai fi 6. Te1, dar este o mutare pur si simplu prea lenta.

In concluzie, Albul ar trebui sa se foloseasca de avantajul in dezvoltare pentru a-si construi un centru de pioni cu 6.c3 urmat de d4, tipic in Siciliana cu Nb5. O continuare plauzibila ar putea fi: 6...Ng7 7.d4 cxd4 8.cxd4 Cc6 9.Cc3 Cf6. Negrul isi dezvolta figurile, dar Albul stabileste un control al centrului tablei. Cu regele Negrului inca in centru, Albul are sansa de a lovi primul. El nu trebuie sa intarzie. 10.d5, alungand unul dintre cai, este o mutare periculoasa pentru Negru. Daca 10...Ca5, 11. e5 continua atacul. Iar mutarea de blocare 10...Ce5 il lasa pe Alb cu un mare avantaj pozitional dupa  11. Cxe5 dxe5, si Negrul ramane cu pionii dublati.AICI PUTETI VEDEA MUTARILE DE MAI SUS!
Va urma

SURSA: The Guardian -Ronan Bennett and Daniel King on chess

AICI PUTETI CITI PARTEA III

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu