marți, 31 mai 2011

Marele Maestru englez Simon Williams straluceste in Campionatul Frantei.

Campionatul Frantei pe Echipe are loc chiar zilele acestea, si la el participa multi jucatori foarte puternici: Fressinet, Nisipeanu, Tregubov, Dreev, Navara, Eljanov, Le Quang Liem, Naiditsch, Bacrot, Giri, van Wely, Krasenkow, Istratescu samd.
Din pacate, evolutiile celor cativa jucatori romani (Dieter Nisipeanu, Andrei Istratescu, Dragos Dumitrache) nu sunt notabile. Vom vorbi un pic despre evolutia lor la finalul competitiei, cand vom putea trage si unele concluzii avand o imagine de ansamblu mai buna.
Mult sah de un nivel foarte bun, iar ca spectaculozitate, merita sa urmariti frgamentele ce urmeaza din partidele Marelui Maestru englez Simon Williams (nascut 1979).
Williams si un prieten

Simon are un stil de joc foarte taios si agresiv, foarte spectaculos. Cele 3 exemple care urmeaza vor dovedi acest lucru.
GM  ELJANOV
GM  WILLIAMS

POZITIA DUPA 30 MUTARI:
Albul a construit o puternica pozitie de atac impotriva lui Eljanov, unul dintre cei mai puternici GM din lume in prezent.  Puternicul nebun din c2 al Albului abia asteapta sa intre in joc. Williams , fara nici o ezitare, sacrifica un turn la h6.

31. Rxh6!Negrul a vazut acest sacrificiu, desigur, dar nu a putut sa-l previna. Negrul nu poate sa ia turnul, deoarece dupa 32.Qxh6 totul s-a sfarsit. Iar 31...Rxe7 nu merge datorita sahului intermediar 32.Bh7+!, si Albul castiga in toate variantele. Asa ca Negrul nu a avut altceva decat  sa-si calce pe mandrie si sa incerce sa reziste in continuare cu...

31...Nf8!?  32.Qg5!Albul nu iarta! Printre alte amenintari, 33.Bf6! este cel mai greu de parat. Eljanov face singurul lucru pe care il mai poate, si incearca sa reziste cu...


32...f6!?   33.Rxf6!


Au!  Dupa aceasta lovitura, si cele cateva care vin ca de la sine, partida se decide rapid:

33...Rxe7  34.Rxc6!  QxR  35.Rxe7!Negrul cedeaza! El ori pierde material ori primeste mat: 35...Qf6  36.Qxd5+  Kh8  37.Rf7  Qd8  38.Rxf8+!

Un final de partida superb!
----------------------------


GM  WILLIAMS
GM  WOJTASZEK


POZITIA DUPA MUTAREA A 12-A A ALBULUI(12.Nb5)

Albul ataca pionul c cu al sau cal.  Tipic pentru Negru in aceasta  linie este sa joace 12...Bd8, mutare un pic ciudata dar care nu pierde material. Probabil Albul sta  un pic mai bine dupa o  asemenea mutare.

DAR, iata ca Simon Williams are o surpriza pentru adversarul sau cu ELO de ~2700:

12...Qh5!?  sacrificiu de pion pentru initiativa.  13. Nxc7 de ce nu? 

SI ACUM ADEVARATA SURPRIZA!

13...f4!!??
Negrul sacrifica un turn intreg pentru un atac speculativ, dar Albul are de ce sa se teama,  Negrul urmeaza sa continue cu mutari precum ....Bh3, ....Ng4 si/sau  ...Bc5. Puteti vedea mai jos cum s-a incheiat aceasta partida!

-------------------------------------------GM  WILLIAMS
GM  KRASENKOV

POZITIA DUPA MUTAREA 22 A ALBULUI, (22.Qd2)

A fost o partida nebuna si haotica pana acum, cu ambii jucatori luptand din greu pentru a obtine sanse de atac, fiecare pe cate un flanc. Se pare ca ceata in sfarsit urmeaza sa se ridice... Albul are de gand sa ia pionul de pe d4, dupa care Negrul sta mai rau. Williams gaseste o idee ingenioasa care-i da cel putin o remiza (ei bine, ok, doar o remiza dar Albul trebuie sa joace corect pentru a o obtine)

22....Nc3+!  Soc!  23.PxN  RxP  24.Qxd4 (ce altceva?)24...Rb3+!!

Regele Albului nu poate sa mute pe coloana c datorita sahului de turn de la c8, si nu trebuie sa mute la a2 datorita uratului sah prin descoperire cu turnul. In aceasta situatie Albul nu are altceva mai bun decat sa mute regele la a1, situatie in care Negrul are tot timpul la indemana sah etern cu turnul dupa ce ia la a3 si sah la b3 din nou.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA INTEGRAL CELE 3 SUPERBE PARTIDE 'MARCA' SIMON WILLIAMS

SURSA: SPRAGGETT ON CHESS

5 comentarii:

 1. Ai uitat de Malina Nicoara,din cate stiu eu si ea tot romanca este

  RăspundețiȘtergere
 2. N-am uitat de Malina Nicoara, dar multumesc pentru atentionare. Imi amintesc ca aveam 7 sau 8 ani jucam un open la Herculane si dupa ce imi terminam partida dadeam fuga in sala unde se juca CE de cadete, unde jucau Malina Nicoara, Smaranda Boicu si Cristina Badulescu. Dintre jucatoarele straine imi amintesc de Ildiko Madl si Svetlana Matveeva. Cristina Badulescu (actualmente Foisor) a luat o medalie, nu mai tin minte care. (sigur ca da, putem afla de pe siteul FRSah).
  Asadar nu am uitat de Malina Nicoara, dar a plecat de multi ani din tara si nu am stiut daca se cuvine sa o mentionez sau nu.

  RăspundețiȘtergere
 3. Pai Malina Nicoara joaca si ea nu am retinut echipa ei dar e pe masa de senioare,a remizat cateva partide si a pierdut una,la Scripcenko parca.

  RăspundețiȘtergere
 4. Andrei a remizat cu Williams,e pe +1 sau +2

  RăspundețiȘtergere
 5. Nisipeanu joaca astazi cu Williams

  RăspundețiȘtergere