marți, 31 mai 2011

"Grischuk: Mi-era teama ca am uitat cum sa joc sah" (1)

Chiar inainte de ceremonia de inchidere a Meciurilor Candidatilor din Kazan, Alexander Grischuk i-a acordat un interviu fascinant lui Yury Vasiliev de la ChessPro...

Alexander Grischuk la ultima conferinta de presa de la Meciurile Candidatilor | foto: kazan2011.fide.com

Sasha, spune-ne te rugam cateva ganduri ale tale referitor la acest ciclu al Campionatului Mondial. Ai fost inclus in ultimul moment in Meciurile Candidatilor si, conform unei vechi legende de prin lumea sahului, ai avut cele mai bune sanse.


Trebuie sa spun ca a fost o perioada foarte interesanta- a fost cu adevarat ceva foarte interesant sa joc Meciurile Candidatilor. M-am simtit destul de ciudat: nu mi-am imaginat ca o sa pierd, dar pe de alta parte, nu am crezut ca as putea castiga.

Probabil deoarece adversarii tai erau cei mai puternici din turneu, Aronian si Kramnik...
Nu a fost vorba despre adversarii mei. Inca de la primul meci nu mi-am inchipuit ca o sa pierd. Ei bine, si apoi nu am pierdut in general. In finala a fost la fel, nu mi-am inchipuit ca o sa pierd, dar aici am pierdut totusi.

Te asteptai sa joci bine in Kazan?
Dupa Wijk aan Zee nu am fost in cea mai buna dispozitie, desigur. Apoi am jucat foarte slab la Aeroflot Blitz, unde nici macar nu am reusit sa ma calific pentru Campionatul Mondial de Blitz. Primele 5 locuri se calificau acolo, dar eu am iesit pe locul 7. Ajunsesem sa ma tem ca am uitat cum sa joc sah...

Serios?!
Ei bine, nu eram chiar atat de ingrijorat, si din fericire s-a dovedit a nu fi adevarat. La un moment dat dupa acele turnee am inceput sa ma antrenez serios, timp de 2 sau 3 luni. Ca rezultat, nu mai eram atat de departe de adversarii mei in ceea ce priveste pregatirea, ca de obicei. Pana la urma chiar se poate spune ca nu mai eram in urma cu pregatirea deloc. In unele partide am fost mai bine pregatit, iar in altele Gelfand a fost mai bine pregatit decat mine. Eram in continuare in urma lui Aronian si Kramnik ca pregatire, dar diferenta intre mine si ei nu mai era atat de dramatica ca de obicei.

Unii dintre detractorii tai te-au acuzat de 'lasitate' pe forumurile de pe Internet, spunand ca in fiecare meci tu nu ai facut decat sa te gandesti sa ajungi la baraj...
Asta este un nonsens. In orice caz, cineva care incearca sa castige un meci, o face asa cum poate. In primul rand, impotriva lui Aronian toate partidele au fost de lupta, in timp ce impotriva lui Kramnik se poate spune ca am aplicat tactica pe care tocmai ai mentionat-o. De fapt, pur si simplu nu am stiut ce sa fac. Nu am vrut sa joc pozitii mai rele cu Albul doar pentru ca aveam Albul: ei bine, o remiza este o remiza, si lupta se da mai departe.

Pana la urma strategia ta, sau cum au numit-o criticii tai, a dat roade. Si in finala l-ai intalnit pe Gelfand, pe care il invinsesei anterior intr-un format similar. Ce a stat in calea victorie tale de data asta?
De data aceasta jocul excelent al lui Boris a stat in calea mea. El a facut doar o mutare rea de-a lungul a 6 partide. Adevarat, a fost o mutare foarte slaba- 22. Bxh8 in partida a 2-a. El a sacrificat o piesa conform propriilor analize, dar apoi nu a ramas cu o figura in minus. Orice se putea intampla acolo dar cel mai probabil s-ar fi terminat cu sah etern sau cu repetare de mutari. In loc de asta, el si-a recuperat inapoi calitatea dar a pierdut initiativa si a intrat intr-o pozitie dificila. Am crezut ca sunt foarte aproape de victorie, dar de fapt este foarte greu sa joci la victorie acolo. Secondantii mei au analizat partida cu un program de sah, dar nici chiar ei nu au gasit un castig clar. Ultima partida, pe de alta parte, consider pur si simplu ca a fost o capodopera de-a lui Gelfand. El a jucat excelent, asa ca nu am regrete in privinta asta.

Ai relatii bune cu toti cei care au jucat in Meciurile Candidatilor? Ai avut probleme datorita acestui lucru?
Poate un pic, dar nu mult...In general imi este mai usor sa joc atunci cand nu am relatii foarte bune cu adversarul, desi nu este ceva atat de critic.
Unde am gresit? | foto: kazan2011.fide.com

In ultima partida ai jucat impotriva unei pregatiri speciale de acasa a lui Gelfand. Este 13.b3 o noutate puternica?
13. b3 este desigur o noutate puternica de asemenea. Dar modul in care a jucat Boris dupa aceea: Nh4 si f4 – acestea au fost mutarile la care nu m-am gandit nici un moment!

Si dupa aceea Negrul pierde fortat?
In principiu, am comis o singura greseala: Bxh4. Dar nici chiar computerul (pe care l-am consultat mai tarziu) nu isi da seama imediat ca este o greseala, de unde ne dam seama ca nivelul jocului practicat de catre Alb a fost atat de inalt incat ar fi trebuit sa joc fenomenal de bine ca sa nu pierd acea partida. Si nu este niciodata usor sa joci fenomenal.
VA URMA

(SURSA:  http://www.chessintranslation.com/2011/05/grischuk-i-was-worried-id-forgotten-how-to-play-chess/ )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu