joi, 26 mai 2011

Finala Candidatilor, Partida 6: Gelfand castiga partida, meciul si dreptul de a disputa un meci pentru titlul mondial cu Anand in 2012

http://www.chess.co.uk/twic/assets/images/wchcand11/fin6_gelfand_2_300.jpg 
Gelfand, acordand un interviu dupa terminarea meciului


Boris Gelfand era aproape obligat sa castige ieri, intrucat Alexander Grischuk ar fi fost favorit daca meciul ar fi ajuns in faza partidelor de baraj de sah rapid, sau chiar blitz. In mod remarcabil, Gelfand a incheiat meciul cu o victorie convingatoare, si facand asta nu numai ca a castigat partida, dar si meciul, calificandu-se pentru un meci cu Anand, cu titlul de Campion Mondial pe masa. Ar fi fost culmea ca Grischuk sa faca remiza si ieri si sa triumfe la sah rapid sau blitz deoarece ar fi stabilit un record nedorit: ar fi fost primul jucator care castiga Meciurile Candidatilor fara sa castige nici o partida oficiala.

http://1.bp.blogspot.com/-pAnaNfiZ7Nw/Td2WNLj53xI/AAAAAAABtjg/FQV59JFXnro/s1600/Gelfand.jpg


Gelfand, numarul 16 in lume in lista ELO,  s-a calificat pentru Meciurile Candidatilor dupa ce a castigat Cupa Mondiala in 2009


Primul lucru pe care Gelfand l-a facut bine a fost sa evite Deschiderea Engleza! In loc de asta, s-a jucat o varianta din Grunfeld care a devenit foarte populara in ultimul an. Grischuk a fost primul care a venit cu o idee noua, dar Gelfand a simtit mai bine pozitia de joc de mijloc care a aparut. Gelfand a stat mai bine, iar atunci cand Grischuk a ales sa nu joace 23...f5 permitandu-i Albului sa joace e4 si apoi d5, partida a fost ca si gata. Gelfand a continuat sa joace exact, si curand a ramas cu material in plus, astfel ca partida s-a incheiat.

http://www.chess.co.uk/twic/assets/images/wchcand11/fin6_gelfand_grischuk_1_300.jpg
Inceputul ultimei partide Gelfand-Grischuk

Asadar, Boris Gelfand, 42 ani, este cel care primeste multe felicitari, mai ales ca este responsabil pentru 2 dintre cele 3 partide de sah clasic decise (dintr-un total de 30 partide). Gelfand a demonstrat inca o data faptul ca, chiar daca este o exagerare sa spui ca viata incepe la 40 de ani, cu siguranta nu se incheie la aceasta varsta, un lucru pe care-l stie prea bine si viitorul adversar allui Gelfand, 'tanarul' Anand (41 ani).

CLICK AICI PENTRU A VEDEA PARTIDA COMENTATA DE CATRE FM Monokroussos Dennis
CLICK AICI PENTRU A VEDEA COMENTARIUL LIVE AL LUI GM SHIPOV
CLICK AICI PENTRU A VEDEA COMENTARIUL LIVE AL LUI GM NAIDITSCH

7 comentarii:

 1. Gelfand a castigat peste 40 de turnee si super turnee Adriane:-)

  RăspundețiȘtergere
 2. Ca sa nu mai vorbim ca el e singurul jucator care a castigat ambele interzonale FIDE disputate in sistem elvetian - Manila 1990, la egalitate cu Ivanchuk, si Biel 1993, singur -, o performanta uriasa...

  RăspundețiȘtergere
 3. La interzonalele alea au jucat Anand, Adams, Gurevich, Short, Shirov, Topalov, Kamsky, Kramnik si, in general, tot ce era mai promitator in sahul mondial, plus garda veche - Hubner, Sax, Korcinoi, Tal etc.

  RăspundețiȘtergere
 4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 5. Adriane cum poti sa afirmi ca Gelfand nu a castigat niciodata Wijk aan Zee??,ce fel de ziarist esti tu daca nu te documentezi?Si nu mai lua de bun tot ce zice madam polgar,exista asa numita invidie si pe la evrei.

  Boris Abramovich Gelfand (born 24 June 1968) is a chess grandmaster. Born in Minsk, Belarussian, he emigrated to Israel in 1998, and now lives in Rishon LeZhion, and is Israel's number one ranked chess player. He has had several strong World Chess Championship performances, without ever winning. He is the Chess World Cup Champion, having won the tournament in 2009.

  Chess career
  Gelfand was Junior Champion of the Soviet Union at 17, and European Junior Champion two years later. In 1988 he tied for first in the World Junior Championship. The next year he earned the GM title. He has won about 30 tournaments in his professional life, including tournaments at Wijk Am Zee (in 1992 and 1994) and first places in Biel (1993), Dos Hermanas (1994), Belgrade (1995), Tilburg (1996), Malmo (1999) and Pamplona (2004).

  World Championship Candidate
  Several times Gelfand has qualified for Candidates Tournaments for the World Chess Championship. In the World Chess Championship 1993, he qualified for the Candidates via the Interzonal. He won his first Candidates match, but was knocked out in the second (quarter-final) round by Nigel Short.

  In the FIDE World Chess Championship 1996 he won the Interzonal, then won his first two Candidates matches, before being eliminated in the semi-final by Anatoly Karpov.

  In the Chess World Cup 2009, Gelfand was the top seed, and defeated Judit Polgar, reigning World Junior Champion Maxime Vachier-Lagrave, Dmitry Jakovenko, and Sergey Karjakin to reach the final. He then faced former FIDE World Champion Ruslan Ponomariov for the championship, and won the match 7-5 in a playoff.

  RăspundețiȘtergere
 6. O traducere solida cred ca ar fi "Boris Gelfand [...] ne-a obisnuit cu performante deosebite in marile turnee, fara insa a le castiga", sau ceea ce este, desigur, adevarat in ultimii ani (inteleg ca am decis sa nu luam in considerare Cupa Mondiala ca turneu major), insa nu inseamna neaparat ca el nu a castigat NICIODATA un turneu important. Cuvintele "never" si "only" nu apar in citatul dat.

  RăspundețiȘtergere