luni, 30 mai 2011

Confesiunile unui 'blitzoman'

Aceeasi veche intrebare...Dauneaza blitzul unui jucator de sah, din perspectiva unei cariere pe partea de sah clasic, 'serios'? Aceasta intrebare preocupa de foarte mult timp pe jucatorii de sah. Nu este surprinzator ca de-a lungul timpului au mai aparut pe "Sah cu Ceausescu" materiale pe tema asta. In general argumentele sunt pro si contra. Dar consensul este ca, practicat cu moderatie blitzul este OK.
http://img.timeinc.net/time/daily/2008/0807/chess_olympics_0729.jpg


Opinia autorului acestui articol este un pic diferita. Desi iubesc blitzul foarte mult, scriu acest articol tocmai pentru a recunoaste ca blitzul nu este deloc bun pentruj un sahist. Articolul de fata reprezinta o confesiune a unui adevarat 'blitzoman'.

Blitz in moderatie: o concluzie corecta sau doar o idee preconceputa?

Cunoastem ceva faptul ca prea mult blitz dauneaza unui sahist, un lucru care ar trebui sa-i fie clar oricarui jucator care incearca sa devina bun la sah. Asta nu inseamna automat ca daca prea mult blitz dauneaza, atunci un pic mai putin blitz ar fi bun, sau in orice caz nedaunator. In calitatea mea de amator avid de blitz  ma doare sa recunosc ca a juca blitz oricat de putin nu este aproape niciodata benefic pentru imbunatatirea calitatilor de sah clasic, la ritm de gandire lent. Ma doare sa recunosc asta pentru ca sunt, de fapt, un blitzoman.

Dar blitzul este mult mai distractiv! 

http://www.onlinechesslessons.net/wp-content/uploads/2011/05/chess-blitz-fever.jpg

Blitzul este in mod evident mai usor de practicat, si foarte amuzant pentru privitori. De asemenea, jucatorii au oportunitatea de a incerca idei noi intr-o perioada scurta de timp intr-o partida neoficiala. De asemenea, blitzul poate imbunatati abilitatile tactice ale unui jucator si, evident, faciliteaza usurinta de a juca mai repede. Personal, imi place blitzul deoarece pot sa ma arunc in partide salbatice de atac cu sacrificii de piese, iar adversarul meu are prea putin timp de gandire la dispozitie pentru a clarifica haosul de pe tabla si sa respinga cu succes sacrificii incorecte. Majoritatea sahistilor tineri cu ratinguri foarte mari  au inceput prin a juca blitz online (exemplul clasic fiind Nakamura). Totusi, opinia populara a sahistilor de aproape orice nivel este ca blitzul NU este bun pentru un sahist, si ma alatur si eu, cu parere de rau.

Blitzul si sahul clasic sunt lucruri diferite

Pentru a acea succes in sah, trebuie sa tratezi in mod diferit blitzul si sahul la timp de gandire normal. La un nivel superifical, blitzul poate parea la fel ca sahul clasic, se joaca cu ceas, sunt aceleasi reguli, aceleasi piese, aceiasi adversari. Par la fel, dar este vorba despre sporturi diferite. Orice sahist trebuie sa constientizeze acest lucru.

Concluzii Finale

Abilitatea de concentrare a unui sahist se diminueaza pe masura ce joaca blitz in exces. Din multe alte motive, blitzul dauneaza unui sahist serios. Nu spun acum ca ar trebui sa incetati sa jucati blitz. Spun pur si simplu ca, oricine doreste sa progreseze in sah si are intentii serioase ar trebui poate sa-si reconsidere timpul pe care il aloca blitzului si timpul pe care il aloca studiului. Si da, toate acestea vi le spune un blitzoman.


(SURSA: www.chessdom.com  "Confessions of a Blitzaholic. Blitz Chess, Helps or Hurts? by NM Will Stewart")

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu