sâmbătă, 16 aprilie 2011

Tragedia sahului kenyan

http://3.bp.blogspot.com/_51JPo6Qz3dQ/RvPNJqOvMYI/AAAAAAAAAIU/BcQx2w5mqK4/s400/chess+kenya.gif
Noul sezon a inceput dar cine conduce sahul kenyan? Federatia de Sah a Kenyei nu a organizat anul trecut campionate nationale. Cu Jocurile Africane aproape sa inceapa, situatia este tragica.


de Edwin Korir 

http://4.bp.blogspot.com/_51JPo6Qz3dQ/R1fl2kkcGaI/AAAAAAAAAOw/T6MxA384dDk/s400/image006.jpg
Jucatori kenyeni la finala tarii- imagini de arhivaFederatia de Sah a Kenyei a publicat in sfarsit programul de turnee pentru anul calendaristic 2011. Documentul, semnat de catre secretariatul Federatiei a suparat multi sahisti kenyeni.
Esecul Federatiei de a organiza un campionat national in ultimii 3 ani este cel putin dezastruos. Sahul in Kenya va avea de infruntat timpuri grele, in aceste conditii.

Abandonati de Federatia lor, sahistii kenyeni au fost fortati sa isi organizeze propriile turnee. Cateva initiative private au mentinut sahul pe linia de plutire. Cluburi de sah precum Checkmates, Nairobi si altele au organizat in mod regulat turnee de sah rapid si blitz. Totusi, nici un turneu de sah la timp lung nu a mai avut loc.Singurele lucruri serioase pe care Federatia de Sah a Kenyei le-a facut pentru sah sunt cele care i-au adus castiguri financiare. In primul rand, Campionatul National pe echipe (deoarece echipele trebuie sa se inscrie pentru a participa = BANI). Majoritatea cluburilor care joaca in campionatul pe echipe reprezinta institutii care achita taxele de inscriere fara probleme.
http://www.thechessdrum.net/newsbriefs/2010/NB_photos/Gilruth-Magana.jpg
Ben Magana- Peter Gilruth in Campionatul pe Echipe al Kenyei, la masa 1

In al 2-lea rand, Olimpiada Sahului. Castigurile financiare ale Federatiei Kenyei de pe urma participarii la acest eveniment sunt imense: mita din partea candidatilor la presedentia FIDE pentru a primi in schimb voturi, sprijin financiar guvernamental, donatii samd.

Majoritatea sahistilor kenyeni simt, vazand calendarul competitional, ca Federatia incearca sa inghita cat mai multi bani. Schema Federatiei de Sah a Kenyei poate fi simtita de departe, intrucat guvernul a alocat un fond generos (130,000 Ksh) pentru participarea la Jocurile Africane.
(SURSA: http://kenyanchessblog.blogspot.com/2011/03/tragedy-of-chess-kenya.html )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu