joi, 7 aprilie 2011

Şahul, mai mult decât un sport, un mod de viaţă ce educă mintea

Şcoala de Şah "Jocul celor 3 cai", singura şcoală de gen din România, a aniversat, ieri, trei ani de la înfiinţare. Numele de "Jocul celor 3 cai" este o deschidere de şah jucată încă de la începutul perioadei de când se practică sportul minţii. Şcoala de şah este un loc în care pasiunea pentru sportul minţii nu are limite în ceea ce priveşte imaginaţia, creativitatea, dezvoltarea, libera alegere şi hotărârea asupra deciziilor constructive. 

 Obiectivul principal este promovarea şahului în rândul copiilor, juniorilor şi nu în ultimul rând a seniorilor, asigurarea unor condiţii optime de iniţiere, pregătire şi perfecţionare, încurajarea noilor talente spre şahul de performanţă. În prezent sunt derulate programe de pregătire intensivă pentru copii şi se organizează regulat cursuri pentru începători şi avansaţi. Se colaborează cu Federaţia Română de Şah. Totodată, se organizează turnee pentru a da posibilitatea de afirmare noilor jucători ai Şcolii de şah. Şahul este o confruntare a două gândiri, cu elemente tactice şi strategice, care-şi au evidente corespondenţe în arta militară. Şahul îşi ierarhizează printr-un sistem competitiv riguros jucătorii împărţindu-i la final în categorii sportive şi coeficienţi. Şahul este într-o continuă ascensiune, fiind considerat un puternic factor educativ, capabil să fortifice trăsăturile temperamentale şi de caracter, prin sistematizarea capacităţii intelectuale şi autoeducarea rezistenţei psihice la tensiuni. .
Şcoala de şah "Jocul celor 3 cai" îi învaţă pe copii, în primul rând să joace şah, şi apoi să conştientizeze că totul are o logică atât în lucrul cu acele piese de lemn combinate pe cele 64 de pătrăţele, cât şi să se respecte pe el ca om, să respecte tot ce este în jurul lui ca societate şi apoi natura, şi nu în ultimul rând să înveţe să dea şi să accepte un sprijin de la altcineva atunci când este nevoie. Avantajele sunt următoarele: copiii îşi ţin memoria în lucru, învaţă să se comporte în societate şi să reacţioneze din timp faţă de ceea ce este în jurul lor, adică ajung să asocieze şahul cu viaţa", a declarat, pentru Curierul Naţional, fondatorul şi directorul Şcolii de şah "Jocul celor 3 cai", Victor Surdu. Şcoala este dezvoltată în Bucureşti, Mizil şi Timişoara şi urmează să se extindă în Braşov şi Sibiu. Nicolae Iorga spunea că: "Şahul este cel mai minunat mijloc de disciplinare a gândirii, de ordonare a domeniilor de cunoaştere şi de recreaţie a spiritului. Este un Univers comprimat pe 64 de pătrăţele, câmpuri".

Sursa: Scris de  Constantin Rucăreanu pe http://www.curierulnational.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu