miercuri, 20 aprilie 2011

Oare sahul este jucat de catre oameni inteligenti? Sau sahul face ca oamenii sa devina inteligenti?

Sa inveti sa muti piesele de sah este doar o mica parte a acestui joc. Copii au inca de la 5 ani dezvoltarea cognitiva, coordonarea ochi-mana si dexteritatea necesare pentru a muta cum trebuie 6 piese diferite pe tabla de sah. Totusi, pentru ca sa ajungi sa stapanesti strategiile necesare pentru a castiga la sah este nevoie de mult mai mult.
http://4.bp.blogspot.com/_Q0lTtPVTG40/TMOVupQcYoI/AAAAAAABde8/V1wHKW5ST6k/s1600/Get+Smart+Play+Chess+6+121.JPG

Cu siguranta, primele calitati testate sunt abilitatile de concentrare si analiza. Orice lipsa temporara de concentrare, si orice eroare in analiza corecta a situatiei de pe tabla de sah duc cel mai probabil la infrangere. Toti sahistii traiesc experienta infrangerii, chiar si marii maestrii, asa ca jucatorii invata de asemenea despre consecintele deciziilor lor, si invata sa castige si sa piarda cu demnitate.


Sunt mai multe calitati exersate prin intermediul jocului de sah decat cele cateva care sunt evidente. Studii efectuate in ultimii 30 de ani au descoperit ca practicarea sahului afecteaza un numar de aptitudini; de la relatiile spatiale la persistenta si concentrare, la exersarea aptitudinilor numerice si verbale, toate merg impreuna in timpul jocului de sah. Un studiu din 1992, efectuat in New Brunswick, Canada, a relevat ca copii de scoala primara au aratat un progres semnificativ in rezolvarea de probleme de matematica atunci cand sahul a fost adaugat in programa lor scolara. Alte studii, din Venezuela pana in Zair, au descoperit o imbunatatire a memoriei elevilor si scoruri IQ in crestere printre adolescentii care joaca sah in mod regulat.

Nu numai copii aflati la varsta scolii beneficiaza de pe urma practicarii sahului. In aceasta Era a Informatiei, suntem cu totii bombardati continuu cu informatii de tot felul din multe surse, unele mai credibile decat altele. Informatii pe care acum cativa ani le gaseam cu greu dupa mult timp sunt disponibile acum intr-o fractiune de secunda dupa o cautare pe Internet pe calculatorul de acasa. Abilitatea de a analiza mai multe informatii este o calitate care poate face diferenta dintre a raspunde rapid intr-o situatie noua sau a paraliza in fata fluxului prea mare de informatii. Aceste torente de informatii, fie ca este vorba de conducerea unei afaceri sau de monitorizarea optiunilor privind sanatatea familiei, trebuie abordate cu o gandire critica pentru a sorta informatia utila de cea superflua. Apoi, noi date trebuiesc adaptate planului curent, ca date potrivite. Nicaieri nu gasim aceste calitati (gandire critica, analiza mai multor informatii, adaptarea noilor date, luarea deciziilor, planificarea/gandirea anticipatoare) puse mai bine in valoare decat in jocul de sah.
http://image.shutterstock.com/display_pic_with_logo/156967/156967,1197992648,3/stock-photo-man-and-a-smart-little-girl-playing-chess-7909111.jpg

Pana la urma, orice s-ar spune, sahul este un joc. Pe langa exersarea multor abilitati, sahul este in continuare un moment de sportivitate si recreatie. A juca sah cu alti oameni ofera oportunitati de a socializa si este o diversiune de la stresul zilnic. Cu atatea beneficii, este usor de inteles de ce sahul creste in popularitate. De-a lungul anilor, oamenii au asociat sahul cu oamenii inteligenti. Acum, evidenta sugereaza ca jocul de sah nu atrage neaparat oamenii inteligenti, in schimb contribuie semnificativ la imbunatatirea abilitatilor si calitatilor celor care il practica in mod regulat.

Un comentariu:

  1. "La şah, am aptitudini foarte bune. La altceva, aş fi maxim mediocru" Constantin Lupulescu
    Daca sahul creste inteligenta inseamna ca Lupulescu a plecat tare de jos. :)

    RăspundețiȘtergere