vineri, 8 aprilie 2011

O curioasa coincidenta...Totusi ce au Capablanca si Alehin in comun?


Ce au Capablanca si Alehin in comun?


Sankt Petersburg,1913: Alehin la 20 de ani( al doilea de la stanga) la sfarsitul unei partide demonstrative impotriva tanarului Capablanca, la 24 ani. Este prima oara cand s-au intalnit cei doi mari campioni la tabla! Pozitia finala o puteti vedea in spate pe tabla de demonstratie, Alehin fiind pierdut.  Pozitia finala de pe tabla cu regele lui Alehin va fi facut mat imparabil cu calul la f4

Partida o puteti vedea mai jos. In anul 1913, cubanezul Capablanca, era in mod evident, mult mai puternic decat omologul sau rus. Acest meci demonstrativ  de doua partide, a fost de fapt si prima oara cand s-au intalnit la tabla cele doua mari legende ale sahului. Capablanca a fost trimis la Sankt Petersburg de catre guvernul cubanez, in luna septembrie a aceluiasi an, el a fost numit atasat cultural al Cubei si aceasta a fost prima sa misiune! Si in anul urmator, 1914, Capablanca a fost prezent in aceasi localitate, la un mare turneu international ramas in cartea de aur a sahului mondial.
De curand s-a aflat ceva despre cei doi mari campioni, ceva care poate la prima vedere, poate parea o simpla coincidenta.
Amandoi s-au nascut in luna noiembrie iar amandoi s-au stins in luna martie. Si mai interesant este ca amandoi cand au murit, aveau varsta de 53 de ani!
Stranie coincidenta si interesanta aceasta totala asemananare, mai ales ca ambii campioni au fost rivali toata viata si au disputat un meci pentru titlu mondial in 1927, castigat de Alexander Alehin.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu