miercuri, 13 aprilie 2011

La vanatoare de rege, sau cum au transformat computerele sahul

http://www.wilsonsalmanac.com/images1/odin_wild_hunt_by_pn_arbo_1872.jpg
Stim cu totii cum au schimbat computerle sahul, dar o partida jucata in runda a 5-a la Campionatul European Individual Masculin din Aix-les-Bains ne arata un exemplu practic de mare maestru puternic pur si simplu neajutorat in fata unei analize realizate cu ajutorul computerului de catre adversarul sau, un adversar aparent mai slab, un maestru international cu aproape 200 de puncte ELO mai putin.


In partida urmatoare Negrul executa fara greseala un atac la rege, o adevarata vanatoare! Este impresionant amanuntul ca Albul a reusit cu greu sa treaca de 20 de mutari, in conditiile in care a efectuat 8 din ultimele sale mutari cu regele, alergat pe toata tabla de catre figurile Negrului.

Urmariti partida care urmeaza. Veti fi de acord si dumneavoastra ca a fost un masacru. Un jucator de mare clasa a fost pur si simplu scos de pe tabla.

Sa iti prinzi adversarul intr-o linie teoretica, sa ajungi la o partida si, fara sa faci nici o mutare de-a ta la tabla, sa intri intr-o pozitie castigata- acesta este visul oricarui sahist. Daca, pe vremuri, asemenea victorii veneau numai prin transpiratia multor ore de analiza de acasa- mai mult, fara incredere completa in calitatea analizei, si stiind ca uneori adversarul va gasi uneori cele mai puternice raspunsuri la tabla- situatia s-a schimbat acum.
Azi este suficient sa alegi cele mai taioase linii, in care te-ai uitat peste complicatiile care apar cu ajutorul unui computer, in timp ce adversarul nu a facut asta. Si partida este a ta!

Sergey Fedorchuk (2662) – Saša Martinović (2504)
Aix-les-Bains 2011


Cine este Saša Martinović?

Un tanar, si inca putin cunoscut IM din Croatia. Judecand dupa clasa si adancimea analizei sale teoretice, un mare viitor se afla in fata sa...

(SURSA: http://www.chessintranslation.com/2011/03/the-massacre-of-the-innocents/ )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu