joi, 14 aprilie 2011

Interviu cu Vladimir Potkin, Campion European pe 2011

http://www.chessintranslation.com/wp-content/uploads/2011/04/Potkin.jpg
Intr-un interviu acordat dupa ce a devenit Campion European Individual, Vladimir Potkin (foto)  vorbeste despre cum a castigat Campionatul European si cum va influenta acest lucru colaborarea cu elevul sau Ian Nepomniachtchi.
Marele maestru rus Vladimir Potkin, care a inceput Campionatul European cu nr.43 si un rating ELO de 2653, a condus turneul de la cap la coada. Este cu atat mai remarcabil cu cat principalul sau rol la acest turneu era acela de antrenor al lui Ian Nepomniachtchi, campion anul trecut.
Yury Vasiliev puncteaza acest lucru la inceputul interviului sau din Sport Express, iar Potkin raspunde:


Ian si cu mine ne sprijinim mereu unul pe celalalt, si succesul meu de acum va intari si mai mult parteneriatul nostru. Majoritatea muncii o efectuam on sesiunile de antrenamente dinaintea turneelor, iar in timpul turneelor facem doar ajustari.

Desigur, cand joc si eu intr-un turneu nu pot sa-i acord lui Ian la fel de mult ajutor ca atunci cand doar il secondez. Dar in asta sta, cred, avantajul duo-ului nostru: sunt convins ca este gresit sa-i impun ideile mele unui elev si sa nu-i permit libertatea gandirii. Trebuie sa-i lasi elevului libertatea de a alege. Acesta este, apropo, subiectul tezei la care lucrez.
Sahul se dezvolta foarte repede. Acum cinci ani, cand l-am ajutat pe Levon Aronian si am fost secundul lui in Linares, inca mai era posibil sa anticipezi deschiderea pe care o va juca adversarul si sa impui partidei un curs favorabil. Dar sahul a devenit acum mult mai greu, si pentru a castiga nu mai este de ajuns ca elevul sa fie complet devotat sahului: antrenorul trebuie de asemenea sa isi imbunatateasca calitatile pentru a fi in stare sa-si ajute mai mult elevul. Sper ca dezvoltarea mea personala sa-i permita lui Ian sa obtina mai mult, de asemenea.
http://www.chessintranslation.com/wp-content/uploads/2011/04/Aronian-Nepomniachtchi-Potkin-Kramnik-Tata-Steel-CP.jpg
Vladimir Potkin cu elevii sai vechi si noi anul acesta la Wijk aan Zee | foto: ChessPro

Imi amintesc ca in ianuarie la Wijk aan Zee, dupa o combinatie fantastica de-a lui Nepomniachtchi in partida sa impotriva lui Anish Giri, te-ai dus la el si ai spus un singur cuvant: “Geniu!”. Atat acea combinatie impotriva lui Giri, cat si finalul extrem de subtil impotriva lui Magnus Carlsen care i-a adus lui Ian o victorie meritata asupra norvegianului, testifica colosalul potential al elevului tau. Ce crezi, va reusi Nepomniachtchi sa ia parte cu adevarat la batalia pentru titlu in urmatorul ciclu al Campionatului Mondial?
Este evident ca Ian are un talent enorm si este o mare promisiune. Cred ca daca el munceste serios il asteapta cele mai mari realizari. El este capabil sa zgaltaie in mod fundamental ierarhiile din elita sahului.
Sa ne intoarcem la succesul tau de la Campionatul European. Ai reusit sa castigi 6 partide, ai realizat o performanta extraordinara si ai adaugat peste 25 de puncte la ratingul tau ELO. Fantastica ta victorie in 26 mutari cu Negrul impotriva puternicului GM georgian Baadur Jobava a fost in mod special impresionanta. Spune-ne cateva cuvinte despre acea partida.
Exista o prefata la acea intalnire. Cu o zi inainte, in runda a 9-a, jucam cu Albul impotriva marelui maestru roman Parligras. El a jucat bine, dar mi-am pus sperantele in faptul ca aveam Albele. Am vrut sa fac din acea partida o adevarata lupta, si sa incerc sa castig. Din pacate, adversarul meu a reusit sa ma surprinda in deschidere, raspunsul meu a fost pripit si slab, si am fost fortat sa fac o remiza rapida.
Desigur, am fost foarte suparat. Dar cand in urmatoarea runda a trebuit sa joc cu Negrul impotriva unui sahist puternic precum Jobava, am fost bucuros, deoarece marele maestru georgian este stiut drept un jucator care joaca un sah activ, si-i permite si adversarului sau sa joace activ. Si asta era exact ceea ce imi trebuia in acel moment.
In deschidere am jucat ceva foarte riscant, adversarul meu a obtinut avantaj, dar apoi el a ales cele mai agresive continuari, corespunzand mai mult dispozitiei lui si nu cerintelor pozitiei. Drept rezultat, Negrul a reusit sa-l prinda pe Alb descoperit printr-un contrajoc taios care a inclus un interesant sacrificiu de dama pe care Jobava a admis ca l-a subestimat.
In ultima runda ai jucat cu faimoasa Judit Polgar, care a reusit in trecut sa invinga jucatori precum Kasparov, Kramnik, Ivanchuk si altii. Desi ai avut Albele, in mainile lui Judit taioasa deschidere Indiana Regeui este in mod special periculoasa...
Mi-am dat seama de asta, desigur. Indiana Regelui face parte din repertoriul lui Judit Polgar – eram gata sa o infrunt in cazul ca ea ar fi jucat-o, si in acel caz ar fi fost o mare lupta. Dar Judit a ales Apararea Nimzovici, mai calma si mai sigura, dand un semn clar ca o remiza i-ar conveni. O remiza mi-ar fi convenit si mie, deoarece aveam cei mai buni coeficienti de departajare. Am propus remiza, pe care Judit a acceptat-o fara sa ezite prea mult. Dupa partida ea a spus ca am jucat foarte bine in turneu, astfel incat nu a vrut sa riste cu Negrul.
(http://www.chessintranslation.com/2011/04/vladimir-potkin-on-chess-coaching-and-cheating/ )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu