vineri, 15 aprilie 2011

Gwaze a castigat zonalul african

Maestrul International Robert Gwaze (Zimbawe) a castigat proaspat incheiatul zonal de sah al Africii care a avut loc in Gaborone (Botswana), in perioada 1-9 aprilie. Gwaze a castigat primele 7 runde, a pierdut in runda a 8-a la sud-africanul IM Kenny Solomon si a remizat in ultima runda cu angolezul Eiberto.

IM Robert Gwaze. Copyright © 2001, Cathy Rogers.Pe locul 2 a iesit zambianul FM Daniel Jere cu 7/9 la jumatate de punct de castigator. Daniel Jere l-a invins in ultima runda pe IM Kenny Solomon si a obtinut in urma acestui rezultat titlul de IM.

Kenny Solomon, favoritul numarul 1 al turneului a terminat cu 5/9. Un alt favorit care nu a evoluat conform asteptatilor a fost IM Watu Kobese, care a terminat cu 4,5/9.
Dintre jucatorii botswanezi cel mai bine s-a clasat Kheto P. cu 5/9.

In urma victoriei la zonalul african, Gwaze s-a calificat pentru Cupa Mondiala, ce va avea loc anul acesta in august in Rusia. Este a doua oara cand Gwaze s-a calificat pentru Cupa Mondiala. In 2007 el a jucat in primul tur impotriva marelui jucator GM Alexei Shirov.
De data acesta toata Africa spera ca singurul sau reprezentant, Gwaze, va trece de primul tur.
http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/23313_130258866988530_5500_n.jpg

Robert Gwaze este un sahist din Zimbawe nascut in Harare, Zimbawe. La 15 ani a devenit campion national al tarii sale, atat la seniori cat si la juniori.
Gwaze a castigat Campionatele Africii de Juniori din Kenya 1998, cand a obtinut si o norma de IM. Cel mai mare succes al lui Robert Gwaze l-a reprezentat probabil Olimpiada Sahului din 2002, Bled (SLovenia), unde a castigat tooate cele 9 partide pe care le-a jucat la masa 1, obtinand medalie de aur la individual.
In 2007, Gwaze a castigat Campionatul Individual al Africii in Windhoek, Namibia, calificandu-se pentru prima data la Cupa Mondiala, unde l-a intalnit in primul tur, dupa cum am mentionat si mai sus pe GM Alexei Shirov.
In 2010, Gwaze a castigat turneul international Cuca Trophy dispuat in Luanda, Angola.

(SURSA: http://www.thezimbabwean.co.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=38853:gwaze-wins-zonal-chess-champs-in-botswana&catid=27:sports-news&Itemid=35 )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu