joi, 7 aprilie 2011

Cine s-a calificat la Cupa Mondială?

Articol de Dr. Andrejic Vladica, profesor la Facultatea de Matematică din Belgrad, publicat pe chessdom


 Cu câteva zile în urmă s-a incheiat Campionatul Individual European în Aix Les Bains (22.03-02.04.2011). Jucătorul sârb cu cel mai mare succes a fost Ivan Ivanisevic care a terminat pe locul 27, fără înfrângere.  Deoarece campionatul ofera 23 de invitatii pentru Cupa Mondială 2011, şi unii dintre jucători aveau deja un loc asigurat, principala problemă în Serbia este dacă Ivanisevic s-a calificat, sau daca el este primul sub linie.Potrivit regulamentului Cupei Mondiale 2011, primele locuri sunt acordate campionului mondial, apoi celor patru semi-finalisti ai Cupei Mondiale precedente, campioanei mondiale feminine, si ultimilor doi campioni mondiali de juniori. După acestia sunt primii 20 de jucatori ca rating, (ca medie pentru listele din 1 iulie 2010 pana la 1 ianuarie 2011), excluzand jucătorii inactivi. Dacă cineva se califica altfel, înainte ca lista din 01.01.2011 sa fie publicată, atunci el dispare dintre jucatorii care se califica dupa rating.


 În orice caz, în conformitate cu calculele mele, lista jucătorilor calificaţi dupa rating este urmatoarea: Carlsen, Aronian, Topalov, Kramnik, Mamedyarov, Grischuk, Ivanchuk, Radjabov, Nakamura, Eljanov, Shirov, Svidler, Gashimov, Wang Hao, Leko, Wang Yue, Jakovenko, Kamsky, Bacrot, şi Navara.


Aceasta înseamnă că Peter Svidler şi Dmitry Jakovenko se califică la Cupa Mondială datorita ratingului mediu ridicat. În plus, noul campion european Vladimir Potkin şi Rauf Mamedov din Azerbaidjan s-au calificat deja de la Campionatul European de anul trecut de la Rijeka .


Cele patru locuri vacante vor fi ocupate de Luke McShane, Daniel Fridman, Alexander Motylev şi, într-adevăr, Ivan Ivanisevic.  Rezultatele oficiale sunt, totuşi, subiectul confirmării de la FIDE şi ECU.


Problema criteriilor de departajare


 În anii precedenţi, în cazurile de egalitate a unui mare numar de jucatori la Campionatul European, am avut meciuri suplimentare pentru locurile calificative pentru Cupa Mondială.  De data aceasta meciurile au fost anulate, iar criteriul suplimentar a fost ceva numit "performanţa ratingului".


FIDE calculează oricum performanţa ratingului într-un mod ridicol, dar de data aceasta este mult mai rău.  Concret, primul criteriu de departajare la Campionatul European a fost un fel de performanţa a ratingului mediu, care se calculeaza prin eliminarea meciurilor jucate împotriva celui mai slab şi celui mai puternic adversar ca rating. Da, se elimină aceste ratinguri cand se calculeaza ratingul mediu, dar se elimină si rezultatele, de asemenea. Jucatorii care înving cei mai puternici adversari sunt, prin urmare, pedepsiti în mod drastic!


De exemplu, uitati-va la marele maestru Mircea Parligras. El a intrat cu 7,5 puncte în divizia locurilor pentru calificarea la Cupa Mondială. El are al doilea Buchholz din întreg turneul (numai al cincilea clasat Vallejo Pons are un Buchholz mai bun), de fapt, toate criteriile rationale posibile indică faptul că el ar trebui să fie cel mai bine clasat în grupul care imparte locurile de la al 16-lea la al 44-lea, dar el a terminat, în cele din urmă, pe locul 29 şi nu s-a calificat pentru Cupa Mondială! De ce?


El este pedepsit pentru că l-a învins pe campionul european din 2010, Ian Nepomniachtchi (adversarul sau cu cel mai mare ELO). Incredibil!Cât timp vor mai lua decizii in privinta problemelor majore ale şahului oameni care nu au nici o înţelegere pentru logica de bază ? Prin urmare, fac apel la preşedintele FIDE, ca una dintre cele şase invitaţii personale la Cupa Mondială sa fie atribuite lui Parligras!


Acest lucru nu este singurul rezultat ilogic.  De exemplu, medalia de bronz i-a fost "furata" lui Moiseenko, ca o sancţiune pentru că a câştigat la un jucător puternic, McShane! Mulţi jucători au fost "recompensati", pentru ca au pierdut împotriva unor adversari mai puternici.  Potrivit calculelor mele, Mircea Parligras, Baris Esen, Peter Heine Nielsen, şi Ivan Saric au fost privati de locul de la Cupa Mondială.


Sursa: http://ht.ly/1c3qhX

6 comentarii:

 1. Omul are dreptate.
  Daca voiau sa ia in considerare elourile, era mai bine sa adune elourile celor la care s-a castigat cu jumatate din elourile celor cu care s-a facut remiza, fara eliminari.

  RăspundețiȘtergere
 2. Interesant.
  Sper din tot sufletul ca Parligras sa mearga la Cupa Mondiala.
  Ar fi o recompensa pentru performantza lui deosebita de la acest campionat european.

  RăspundețiȘtergere
 3. Autorul articolului are mentalitatea lui Mitica Dragomir de la LPF: daca nu ne convine rezultatul, sa schimbam regulamentul dupa concurs!
  De acord ca regulamentul aplicat dezavantajeaza sportivi cu performanta mai buna; si ce? Daca nimeni nu a contestat regulamentul inaintea CE, daca jucatorii au participat la CE fara obiectii inseamna ca si-au asumat regulamentul. Prin urmare se aplica!

  RăspundețiȘtergere
 4. ramai la liga lu'mitica!Ce cauti la sah?

  RăspundețiȘtergere
 5. iata si un protest oficial:
  http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=7143

  RăspundețiȘtergere
 6. Cum era de asteptat, la protest s-a dat cu flit:
  http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=7189
  Regulamentul s-a aplicat asa prost cum a fost.

  RăspundețiȘtergere