luni, 18 aprilie 2011

Campionatul National de Juniori - DEZLEGARI. Luni 18 Aprilie - ora 09.00


Luni 18 aprilie, incepand de la ora 09.00, se  desfasura in cadrul Campionatelor Nationale de Juniori de la Calimanesti - Caciulata,  un concurs de dezlegari.


Acest turneu este foarte important pentru viitorul sahului ( inclusiv pentru cel clasic), deoarece in ultima vreme, la nivel de reprezentare in aceasta ramura a sahului, suntem departe de elita dezlegatorilor. Daca  luam ca exemplu ultima participare romaneasca  la  Lowicz (Polonia),  este de ajuns pentru a ne da seama de valoarea pe care o avem azi in domeniu. Pana si problemele ce apareau periodic in diverse publicatii din trecut, nu mai sunt interesante astazi pentru sahisti nici macar ca  posibil "divertisment cultural"! 
Maestrul Valeriu Petrovici, printr-un efort imens, tinand cont de varsta inaintata a domniei sale, a reusit sa scoata nu cu mult timp in urma, o brosura referitoare la publicistica sahista romaneasca, cuprinzand creatii romanesti publicate in media nationala( sau preluate din presa internationala, avand totusi ca autori, compozisti romani) dintr-o perioada relativ mica, 1901-1919. Realizarile de exceptie ale componistilor romani, apar insa tocmai dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial. Lipsa unor sponsori, sau dezinteresul multor sahisti "practici", fac ca acest proiect sa ramana unul nerealizabil, si a lasa sa ramana in neant un  adevarat tezaur problemistic romanesc.  Trist, foarte trist, dupa parerea mea.  Pentru a sti cine suntem cu adevarat, trebuie sa ne cunoastem mai intai trecutul, pentru a afla unde ne situam, ca mai apoi sa putem merge mai departe pe un drum bun.
Oricum,  in fata unei diagrame sahiste suntem singuri. Fata in fata, doar cu sahul. Nu asteptam sa speculam o eventuala greseala a adversarului, nu putem trisa. Nu suntem decat NOI . Exact asa cum suntem.
Si cu toate ca sunt diferente mari in a compune o problema si  a o dezlega, ele au totusi un numitor comun: SAHUL.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu