marți, 12 aprilie 2011

Antrenamentul zilei [12.04.2011] De profundis

Bareev a castigat frumos, din pozitia de mai jos, intr-o partida jucata contra lui Kharitonov la Elista in anul 1997.


Negrul muta si castiga

12 comentarii:

 1. Anonimul a zis bine 1...Td3, dar nu a dat si solutia. Solutia presupune, de cele mai multe ori, indicarea tuturor mutarilor corecte care conduc la clarificarea situatiei de pe tabla. La un concurs de dezlegari o solutie exprimata printr-o singura mutare,fie ea si corecta,aproape ca nu conteaza la punctaj. Dan ar trebui sa descurajeze aceste asa-zise solutii date la plesneala...
  george

  RăspundețiȘtergere
 2. De dragul lui George (cu G mare):
  1…Td3 2.N:d3 (altfel negrul ataca la fel cu material egal) T:d3 3.Dc1 (altfel se pierde cel putin Nc3) Dh4
  4.g3 N:g3 urmat de T:g3+ -+;
  4.h3 T:h3 5.g:h3 D:h3 -+.
  Nu dau solutia completa pentru ca uneori nu sunt in stare fara sa pun piesele pe tabla si nu vreau sa le pun.
  Daca Dan imi interzice, nu mai fac...

  RăspundețiȘtergere
 3. Corecta solutia (desi in partida albul a ales sa piarda diferit dupa 2.Dc1 Dh4 3.h3 Txh3! 4.gxh3 Nh2+ - aici albul a cedat pentru ca urma 5.Rxh2 Dxf2+ 6.Ng2 Dxg2#).

  Nu pot sa interzic nimanui sa dea solutii, indiferent cat de incomplete, si nici nu cred ca e de dorit asta, pentru ca, desi e de preferat ca lucrurile sa fie clare, oricine poate interveni cu completari (sau corectii acolo unde e cazul). Cred ca numai prin incercari putem sa avansam (si sa devenim mai buni) in orice domeniu am incerca acest lucru.

  RăspundețiȘtergere
 4. "De dragul lui George(cu G mare)". Ce vrea sa zica anonimul cu asta? E o penalizare pentru mine, pentru ca scriu george cu g mic sau e o apreciere pentru mine? Daca e adevarata prima varianta, atunci ii spun anonimului ca stiu sa scriu corect mai bine decat multi altii, dar prefer sa scriu asa din dragoste pentru modestie...Nu sunt adeptul solutiilor exprimate printr-o singura mutare din simplul motiv ca rareori exista sansa de a rezolva o problema indicand doar mutarea initiala. Asta nu ma impiedica sa afirm ca anonimul pare a fi un dezlegator talentat si dornic de progres. Probabil ca el exerseaza dezlegarea problemelor fara sa aseze piesele pe tabla din dorinta de a progresa si a se pregati cat mai bine pentru participarea la eventualele concursuri de sah. Aceasta este o atitudine pozitiva si nu pot decat sa-l felicit pentru modalitatea aleasa pentru a-si intari forta de joc. Mult succes!
  george(cu g mic)

  RăspundețiȘtergere
 5. Multumesc, Dan.
  George, n-am zis ca nu stii sa scrii corect, nu vrei. Niciun motiv nu ne da voie sa faultam limba romana. Pentru modestie ai putea sa le dai si tu anonime. Mai e un motiv pentru care dau o singura mutare: pentru a permite si altora sa completeze sau sa infirme solutia. Multumesc pentru felicitare si urare. Toate cele bune!

  RăspundețiȘtergere
 6. Anonim sau george e totuna, fiindca nimeni nu ma (re)cunoaste pe acest blog. Ceea ce vreau sa subliniez e ca george e prenumele meu adevarat, asa cum este scris si in cartea de identitate. Semnand george si nu anonim dovedeste asumarea unei minime responsabilitati pentru comentariile postate aici.
  Numai bine!
  george

  RăspundețiȘtergere
 7. Totusi, in cartea de identitate e scris george sau George?
  Cristi

  RăspundețiȘtergere
 8. Chiar trebuie sa explic totul ca la copiii de clasa intai? Pana la urma george este un nick, iar nick-ul este stabilit la libera alegere a fiecaruia si nu e obligatoriu sa se identifice cu numele si prenumele unei persoane. Pot sa semnez bine-mersi cu nick-ul "arbore_alpha". Care e problema?
  george

  RăspundețiȘtergere
 9. Cristi, pentru stiinta ta te informez ca in cartea de identitate nu scrie nici george si nici George, ci pur si simplu, GEORGE. Ce ai de spus despre asta? O sa-i acuzi si pe cei ce au scris asa ca nu se conformeaza regulilor gramaticale?
  george

  RăspundețiȘtergere
 10. OK, ma dau batut.
  Doar imi pare rau sa vad limba romana faultata de oameni cu un nivel intelectual ridicat...

  RăspundețiȘtergere
 11. Anonimule, sa-ti para rau mai degraba ca unii,din sferele inalte ale puterii,au facut sau fac(nu stiu la ce timp sa pozitionez problema)viata romanilor din ce in ce mai amara. In primul rand spre aceasta problema si nu alta ar trebui sa-ti apleci gandurile si sa-ti manifesti atitudinea critica.

  RăspundețiȘtergere