duminică, 6 martie 2011

Pe meridianele sahului: micutul stat Brunei va avea in curand un Maestru International

Obisnuiam sa va dam periodic stiri din sahul kenyan. Din pacate nu am mai aflat nimic din ce se intampla pe acolo, semn de haos si incertitudine. Stim totusi cu certitudine un lucru: Kenya a fost prezenta la Olimpiada cu ambele echipe, si din acest punct de vedere este peste Romania. In fine. Iata insa ca un stat minuscul despre care stiam prea putine scoate capul si apare cu stiri pozitive pe mai multe siteuri. Haideti sa vedem un pic ce este cu acest Brunei.
Drapelul Bruneiului Stema Bruneiului
Drapelul si stema Bruneiului


De pe Wikipedia nu aflam multe lucruri, dar macar putem sa situam geografic acest stat:Brunei, oficial Statul Brunei, Domiciliul Păcii (malay: Negara Brunei Darussalam), este un stat situat pe coasta insulei Borneo din Asia de Sud-Est. Cu excepţia coastei Mării Chinei du Sud este înconjurat complet de statul Sarawak din Malaezia şi este separat în două teritorii de oraşul Limbang, ce face parte din statul Sarawak.
http://www.thecommonwealth.org/Shared_ASP_Files/UploadedFiles/22989F3C-311F-4BCA-9BC8-E474CC9A7EE7_BruneiMap.gif
Brunei este rămăşiţa unui puternic sultanat ce şi-a re-câştigat independenţa faţă de Regatul Unit pe data de 1 ianuarie 1984.
http://www.calatoreste.ro/images/dynamic/offers/DALT_722_brunei.jpg

Statul Brunei este situat în nordul Insulei Borneo/Kalimantan, pe ţărmul Mării Chinei de Sud.
Relieful acestui stat este predominant muntos, altitudinea maximă fiind de 1850 m. Pe litoral acesta prezintă un relief colinar şi de câmpie.
Râul principal ce drenează jumătate din acest stat este Sungai Belait.
 http://www.tropicalisland.de/BWN%20Brunei%20Sultans%20Palace%20Istana%20Nurul%20Iman%20from%20aircraft%20b.jpg
Am mai aflat, printre altele, ca populatia acestui stat numara 400.000 cetateni (iulie 2010), mai putini decat in sectorul 4 din Bucuresti  :-)
Dar sa revenim la sah...
De pe siteul FIDE aflam ca Brunei are 54 sahisti legitimati, dintre care doar 17 sunt jucatori activi. Dintre cei 17 sahisti activi, doar 7 au ELO. Iar ca sa va faceti o idee despre nivelul modest al sahului din Brunei, va mai dam un singur amanunt: un sahist mediocru care in Romania nu este in primii 100, cum este Stanca Adrian (ELO 2253), ar fi cotat in Brunei ca sahistul numarul 2 ca ELO!
Totusi, in ultima vreme, aflam numai de bine despre sahul in Brunei, precum in stirea urmatoare.


chess-player
  IM Khamrakulov Dzhurabek sin Uzbekistan si Maestrul Fide din Brunei Yee Soon Wei
Sahistul din Brunei FM Yee Soon Wei (ELO 2285) a obtinut a doua norma de Maestru International dupa ce a iesit pe locul 2 cu 6 din 9 la Turneul International Brunei 2011, incheiat joia trecuta.
IM Khamrakulov Dzhurabek din Uzbekistan (ELO 2479) a castigat turneul cu 6,5/9.
Tot cu 6/9 au trminat urmatorii jucatori: GM Nguyen Anh Dung (2508) , IM Oliver Barbosa (Filipine, 2461), Jahongir Vakhidov , 14 ani din Uzbekistan (ELO) 2295.

La turneu au participat 10 jucatori reprezentand 4 tari, 2 din Filipine, 2 din Uzbekistan, si 4 din Brunei.

(SURSE: Wikipedia, Siteul oficial FIDE, Susan Polgar Chess Daily News)

2 comentarii:

  1. LA MULTI ANI ADI! SANATATE SI MULTE REALIZARI!

    RăspundețiȘtergere
  2. La Multi Ani, Adrian!
    Cu sanatate si noroc in tot ceea ce intreprinzi! vasyly66

    RăspundețiȘtergere