luni, 7 martie 2011

Anand despre Humpy Koneru


"Humpy trebuie sa fie mereu in alerta in ceea ce priveste posibilitatile tactice ale pozitiei" Anand

Koneru Humpy este prima sahista indianca care se afla la un singur pas de titlul mondial. Ea va juca meciul pentru titlul mondial impotriva chinezoaicei Hou Yifan, o adversara in fata careia a pierdut de doua ori in semifinalele Campionatului Mondial in sistem KO. Humpy s-a calificat pentru acest meci dupa ce a castigat Grand Prixul de la Doha, turneu in care a avut un finish remarcabil- 5,5 puncte din 6 partide.

Doar Anand, dintre toti indienii, a mai ajuns atat de departe, intr-un meci pentru titlul mondial, ba chiar a obtinut mai mult. Anand, actualul Campion Mondial, a urmarit evolutiile recente ale lui Humpy Koneru si a acordat un scurt interviu cu aceasta tema: 

Cum ai descrie semnificatia realizarii lui Humpy?
Este o victorie fantastica. Ea a ratat mult la aceste turnee. Ea a fost aproape de doua ori in formatul KO dar nu a reusit sa termine ceea ce a inceput.

Am urmarit Grand Prixul inca de la inceput si lucrurile nu mergeau bine pentru ea initial. Iar din momentul in care Danielian Elina (Armenia) a inceput sa joace bine, lucrurile s-au inrautatit pentru  Humpy. Ea a depins nu numai de rezultatul ei, dar si de alte rezultate. Dar merita apreicata pentru ca a luptat pana la capat, in special in ultimele 2 partide.

Cum vezi evolutia lui Humpy pana in punctul in care a devenit o superjucatoare a sahului feminin?
Ea a reusit sa isi mentina in mod comfortabil ratingul ELO la un nivel inalt. Dar marele salt nu se intampla. Acum ea are o oportunitate. Rivalitatea India-China este buna pentru sah. Acestea fiind spuse, Hou este o jucatoare foarte talentata.

In ce mod poate fi invinsa Hou?
Humpy trebuie sa fie mult mai atenta din punct de vedere tactic. Initiativa trebuie finalizata intr-un anumit punct. Ea trebuie sa gaseasca o modalitate de a-si imbunatati tehnica. Nu are rost sa joci mai bine decat cineva daca acel cineva poate sa gaseasca o scapare tactica. Hou nu este favorita clara. Dar este periculoasa.

Nu prea pui accent pe cuvantul 'razbunare'. Dar meciul impotriva lui Hou ofera tocmai acest gen de oportunitate pentru Humpy...
Daca razbunarea te motiveaza, atunci ar trebui sa incerci acest sentiment! Dar principalul lucru este sa-ti setezi jocul asa cum trebuie. Ea trebuie sa se antreneze bine si sa continue sa joace bine in evenimentele ce vor avea loc inainte de meciul pentru titlul mondial.

Ai ceva de comentat despre problemele dintre Humpy si Federatia Indiei?
(Humpy nu a participat recent la Olimpiada si la Jocurile Asiei ).
As sfatui-o- pe Humpy sa uite tot.Cat despre faptul ca a ajuns atat de departe, acest lucru este ceva de o importanta imensa pentru sahul feminin in India.

(SURSA: http://timesofindia.indiatimes.com)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu