joi, 6 ianuarie 2011

Sahul in India in 2010- o analiza retrospectiva

chess india
Urmand exemplul altor federatii, Federatia de Sah a Indiei a publicat un articol in care sunt analizate punctele cheie ale anului 2010, precum si asteptarile pentru anul 2011.

Sahul in India merge inainte

Sahul in India a atins noi frontiere in 2010. Chiar si asa, sunt destule alte borne care trebuiesc atinse in 2011. Viswanathan Anand si-a pastrat titlul de Campion Mondial la Sofia in mai 2010 intr-o maniera dramatica, invingandu-l pe Veselin Topalov cu 6.5-5.5.
Anand, care s-a nascut in 1969, a detinut de asemenea si numarul 1 in clasamentele ELO. El are acum un ELO de 2810, cel mai mare ELO personal din toate timpurile. Realizarile lui Anand, care a castigat de 4 ori titlul de Campion Mondial de-a lungul carierei, fac ca el sa fie cel mai mare sahist din toate timpurile. (NT- acesta este doar punctul de vedere al Federatiei de Sah a Indiei...)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Viswanathan_Anand_08_19_2007.jpg
Rezultatele lui Anand au avut ca efect cresterea semnificativa a nivelului sahului in India


La diferite categorii de varsta din cadrul Campionatelor Mondiale de Juniori, India a castigat 6 medalii. De asemenea, India a continuat sa domine Olimpiada pe echipe de Juniori.
Pe la inceputul anului 2010, India a castigat medalii de bronz la Campionatul Mondial de Sah pe Echipe, dupa ce a fost invitata in ceasul al 12-lea in urma retragerii din competitie a uneia dintre echipele participante! 
In toate zonele tarii s-au organizat turnee open internationale. Exista turneul de la Orissa in luna mai, Campionatele Commonwealth si Parsvnath Open la Delhi, Mayors Cup la Mumbai si Chennai International in fiecare an in ianuarie.
Principala activitate a Indiei in 2010 au fost turneele pentru amatori, in care a existat o limita maxima a ratingului ELO pe care o puteau avea jucatorii inscrisi. Unul dintre aceste evenimente, organizat in Chennai, a adunat mai mult de 700 participanti, un numar nemaivazut inainte in sahul indian.
In mod clar activitatea sahista in India este efervescenta. Exista 17869 jucatori care apar in listele ELO. Pana la aceasta data India are 22 Mari Maestrii, si aceasta cifra va continua sa creasca. Multi jucatori bat la portile afirmarii si obtin clasificari sportive tot mai inalte.
Ca o recunoastere a succesului imens pe care il are sahul in India, FIDE a acordat Indiei incepand cu acest an statutul de zona separata, un statut de care se bucura foarte putine tari, cum ar fi Rusia, SUA, Canada sau China.
(SURSA: CHESSDOM)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu